Wat heeft Jan Zuidema gedaan in de 2e wereldoorlog?

 

Home Vragen Vraagbaak Historische Vereniging Noordoost Friesland Algemene vragen Wat heeft Jan Zuidema gedaan in de 2e wereldoorlog?

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #15202
  jsfaber

  In oude familie documenten vond ik een documentje van de duitse bezetters uit de 2e wereldoorlog, in het document wordt Jan Zuidema http://www.werelate.org/wiki/Person:Jan_Zuidema_%287%29 vrijgesteld van gevangenisstraf, echter er wordt niet vermeld wat het vergrijp was. Weet iemand hoe en of zoiets te achterhalen is? Of weet iemand uit overlevering wat hij gedaan heeft?

  groet Jaap-Sip
  51358-2e-wereldoorlog-bevel-Jan-Zuidema-DL.bmp.jpg
  prk44-2e-wereldoorlog-bevel-Jan-Zuidema-NL.bmp.jpg

  #15282
  jsfaber

  Hallo,

  Dankzij Reinder Postma is nu bekend wat er gebeurt is, Jan Zuidema hield duiven en in de 2e wereld oorlog was dat verboden door de Duitsers omdat die door het verzet konden worden gebruikt om boodschappen te verzenden. Jan Zuidema moest dus ook zijn duiven dood maken.
  Jan Zuidema had echter niet al zijn duiven dood gemaakt hij had er een paar bewaard. Helaas is dit ontdekt door de Duitsers en moest Jan voor het gerecht en kreeg een gevangenis straf van 1 maand per nog levende duif. dankzij enkele getuigen en bewijzen dat de duiven niet voor het verzet waren is Jan Zuidema uiteindelijk vrijgesteld van de gevangenis straf.

  De informatie komt van het NIOD http://niod.nl
  Reinder bedankt!

  groet Jaap-Sip Faber

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
 Posted by at