HERMAN HAMSTRA
(Harmen Jans Hamstra)
 

door Julio Hamstra



Herman Hamstra werd geboren op 4 december 1876. Hij was de oudste van de vijf kinderen van Mr. & Mrs. Jan Hamstra uit het stadje Hallum, provincie Friesland, Holland. Herman groeide op in het noorden van Holland met zijn broers Henry, Marten, Andrew en zus Ymkje.

Toen hij 22 jaar oud was emigreerde Herman naar Amerika en arriveerde hij in Hoboken, New Jersey. Hij werkte als leerling bij een timmerman in Passaic, New Jersey en daarna voor Mr. Bolier, een man die in zijn latere leven grote donaties schonk aan de Eastern Christian School Association. Binnen een jaar keerde Herman naar Holland terug om in het huwelijk te treden met Trina Eerdmans die in Bolsward, Friesland woonde. Samen gingen zij terug naar Amerika en vestigden zich in Grand Rapids, Michigan.

In Grand Rapids begon Herman met de verkoop van "Hollandse waren" aan andere emigranten. Hij importeerde sponzen, klompen, koekjes, thee, cacao en andere bekende Hollandse dingen. Herman en Trina werden gezegend met drie kinderen: John, Bernard en Jeanette.

Herman was zowel in Nederland als Amerika aktief in de Christelijk Gereformeerde kerk. Ook was hij al vroeg een voorstander van een Christelijke opvoeding.

Rond 1914 verhuisde Herman Hamstra met zijn gezin naar Chicago, Illinois waar zij zich vestigden in een Nederlandse gemeenschap genaamd Englewood. De daarop volgende jaren nam zijn importhandel sterk toe hetgeen hem de mogelijkheid gaf zijn broers te sponsoren en naar Amerika te laten overkomen. Eén van de broers, Andrew, trad toe tot zijn bedrijf, werkte enige tijd in Grand Rapids en later in Boston, Massachusetts. Zijn andere twee broers en zijn zuster trokken verder naar Lyndon, Washington.

Terwijl hij in Illinois woonde, speelde Herman een belangrijke rol bij de oprichting van de Chicago Christian Highschool. Zijn zoon John, mijn grootvader, was één van de eersten die op deze school het diploma haalde. Ook nam hij eens een verkoper in dienst die vanwege zijn bevlogenheid indruk op hem had gemaakt tijdens verenigingsbijeenkomsten.

In 1923, keerde Herman Hamstra naar New Jersey terug en ging wederom in Passaic, New Jersey wonen. Hij opende een kantoor in Manhattan en introduceerde zijn produkten bij de belangrijke handelswereld aan de oostkust. Gedurende deze periode werd de import van cacao en chocolade een zeer belangrjk onderdeel van zijn handel. Rond deze tijd kwamen ook zijn twee zonen bij het bedrijf.

Vanwege zijn importhandel en zijn kontakten in Europa keerde mijn overgrootvader vele malen terug naar Europa. Kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog had Herman zijn Buick automobiel naar Europa verscheept om die te gebruiken wanneer hij daar was. Het was zijn bedoeling de auto bij vrienden achter te laten bij zijn terugkeer naar Amerika om de wagen vervolgens bij een volgend bezoek weer te kunnen gebruiken. Tijdens de oorlog legden de Duitsers beslag op de auto en bouwden die om tot een sleepwagen. Zij gebruikten het vehikel om Duitse wagens te verslepen en het was aldus omgetoverd tot een sleepwagen in geval van nood. Mijn overgrootvader's zoon Bernard, tijdens de oorlog in dienst in Europa, ging na de oorlog op bezoek bij familieleden en ontdekte dat zijn vader's auto geruineerd en op de schroothoop beland was.

Gedurende zijn hele leven heeft mijn overgrootvader zich nooit verontschuldigd vooor zijn Christelijke principes of geloof. Hij was een overtuigd Christen. Mijn grootmoeder vertelde mij dat hij brieven schreef naar dominees na hun preek gehoord te hebben, of hij het met hen eens was of niet.

Herman Hamstra’s zes kleinkinderen gingen allemaal naar de Passaic Christian School. Drie daarvan studeerden af op de Eastern Academy en drie op de Eastern Christian High School. Allemaal vervolgden zij hun opleiding aan Calvin College, Grand Rapids.

Herman Hamstra kwam in september 1954 te overlijden, iets meer dan een jaar na zijn vrouw Trina. Zijn bedrijf begon meer dan 70 jaar geleden in Grand Rapids en wordt nu (d.i. 1976, red.) voortgezet door de derde generatie van de familie.