Historische Vereniging Noordoost-Friesland

Ds. Johan Piccardt

Mannelijk 1560 - 1629  (69 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

 • Naam Johan Piccardt  [1, 2
  Prefix Ds. 
  Geboren 1 mei 1560  Neuenhaus, Hannover, Preußen, Germany Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [2
  Geslacht Mannelijk 
  Overleden 7 dec 1629  Ülsen, Hannover, Preußen, Germany Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [2
  Persoon-ID I6082  NOF
  Laatst gewijzigd op 24 jul 2020 

  Vader Johan Piccardt,   geb. ca. 1520,   ovl. 6 mei 1565, Neuenhaus, Hannover, Preußen, Germany Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd ~ 45 jaar) 
  Moeder Swaentje Nijhvant,   geb. na 1529,   begr. 4 mrt 1600, Bentheim, Hannover, Preußen, Germany Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd ~ 70 jaar) 
  Getrouwd J  [2, 3
  • Johan Piccardt is de zoon van Gualtherus Piccardt en geboren in 1520. Hij is getrouwd met Swaentje Nyhoff, geboren na 1529. Zij krijgen tenminste 4 kinderen, waarvan Henrick op jonge leeftijd overlijdt: * Gualterus Piccardt (ca. 1545, Neuenhaus - 1604, Bentheim), glasmaker. Hij verkrijgt met zijn vrouw Aleijdan of Aleyda Holterman burgerrecht van Neuenhaus en brengt het in deze woonplaats tot burgemeester. Na zijn dood hertrouwt zijn vrouw met N. Volkelen, rechter te Ootmarsum * Engelbert Piccardt, koopman, overleden 1585 in Lübeck. * Henrick Piccardt koopman, overleden 1557 in Lübeck. * Johan Piccardt (1560 - Neuenhaus - 1629, Ülsen)

   Child not included in tree: http://www.werelate.org/wiki/Person:Engelbert_Piccardt_(1)

   Child not included in tree: http://www.werelate.org/wiki/Person:Henrick_Piccardt_(1)

   Child not included in tree: http://www.werelate.org/wiki/Person:Gwalter_Piccardt_(1)


   Y
  Gezins-ID F3854  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Elsebe Kemener,   geb. 26 jan 1569, Neede, Gelderland, Netherlands Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 21 aug 1607, Bentheim, Hannover, Preußen, Germany Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 38 jaar) 
  Getrouwd jun 1590  Burgsteinfurt, Münster, Nordrhein-Westfalen, Deutschland Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [4, 5
  Kinderen 
   1. Ds Gualtherus Piccardt,   geb. 8 mrt 1602, Bentheim, Hannover, Preußen, Germany Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 5 feb 1678, Siddeburen, Slochteren, Groningen, Nederland Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 75 jaar)
  Laatst gewijzigd op 24 jul 2020 
  Gezins-ID F3853  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Aantekeningen 
  • Johan Piccardt studeert in Rostock en wordt predikant in Gronau, daarna in Bentheim, en verblijft enige tijd aan het hof van graaf Arnold van Bentheim. Elsebe Kemener, de eerste vrouw van Johan Piccard, overlijdt in 1607 in Bentheim, Niedersachsen op een leeftijd van 38 jaar. Johan Piccardt hertrouwt in 1609 met Adelheid Meiners, een weduwe uit Burgsteinfurt. Er zijn geen kinderen bekend uit dit huwelijk. Zijn tweede vrouw overlijdt in 1628, Johan Piccardt een jaar later (1629) in Ülsen op een leeftijd van 69 jaar.

   Johan Piccardt en zijn eerste vrouw Elsebe Kemener zijn beiden afkomstig uit het sociale milieu dat typerend is voor veel predikanten aan het einde van de 16e en de gehele 17e eeuw, en het best omschreven kan worden als fatsoenlijke middenstand. Johan Kemener, de vader van Elsebe komt ook uit een burgerlijke familie te Munster. Piccardts familie is afkomstig uit Nordhorn en omgeving en telt onder haar leden zelfstandige ambachtslieden, kooplieden, geestelijken en ambtenaren. Wolther Piccardt, de enige broer van zijn vader de hofprediker die in 1600 nog in leven is, heeft een glazenmakerij in Neuenhaus en brengt het in zijn woonplaats tot burgemeester. In de Drentse Historische Reeks 6 worden Johan Piccardt en zijn gezin beschreven met behulp van geschiedkundige gegevens van zijn zoon; de historicus Johan Picardt, die zijn vader een Patritius van Munster noemt. Onderstaande passages zijn aangepast zodat het opgetekend lijkt te zijn vanuit het perspectief van deze zoon.

   Ik was de eerste zoon. Voor mij zagen Egberta, Zwaantje en Elske het levenslicht van wie de laatste al in 1598 overleed. Er was in de familie tenminste door één familielid met smart op de geboorte van de stamhouder gewacht. Toen enkele weken na mijn geboorte mijn grootmoeder Zwaantje Picardt stierf, waren haar laatste woorden: Nu ga ik heen in vrede omdat ik een zoons zoon heb mogen zien. Ze had zelf vier zoons ter wereld gebracht, maar in 1600 waren twee daarvan reeds kinderloos overleden en de derde had evenmin nakomelingen. Mijn vader Johan Piccardt was predikant en sinds 1590 hofprediker van graaf Arnold de Vierde van Bentheim. Daarvoor diende hij twee jaar de gereformeerde gemeente van Gronau. Mijn moeder Elsebe Kemner, die Elske werd genoemd, was een predikantsdochter. Johan Kemner, haar vader, was eerder predikant aan het hof van de graaf van Bentheim geweest. Samen met Arnold de Vierde was mijn vader verantwoordelijk voor de overgang van het graafschap Bentheim tot het Calvinisme. Hij was het die op de tweede adventszon dag in 1575 de kerkdienst leidde, waarin de Bentheimse hofgemeenschap tot de Gereformeerde Kerk toetrad.

   Spouse family not included in tree: http://www.werelate.org/wiki/Family:Johan_Piccardt_and_Adelheid_Meiners_(1)

 • Bronnen 
  1. [S233] WeRelate.org (Betrouwbaarheid: 0).
   Current version: http://www.werelate.org/wiki/Person:Johan_Piccardt_(4) Authors: http://www.werelate.org/wiki/Person:Johan_Piccardt_(4)?action=history

  2. [S1261] Nederland's Patriciaat : Genealogieën van bekende geslachten, ('s-Gravenhage: Centraal Bureau voor Genealogie, 1910-.), 23, vanaf blz 187 (Betrouwbaarheid: 2).
   Record name: Genealogie Piccardt

  3. [S233] WeRelate.org (Betrouwbaarheid: 0).
   Current version: http://www.werelate.org/wiki/Family:Johan_Piccardt_and_Swaentje_Nyhoff_(1) Authors: http://www.werelate.org/wiki/Family:Johan_Piccardt_and_Swaentje_Nyhoff_(1)?action=history

  4. [S233] WeRelate.org (Betrouwbaarheid: 0).
   Current version: http://www.werelate.org/wiki/Family:Johan_Piccardt_and_Elsebe_Kemener_(1) Authors: http://www.werelate.org/wiki/Family:Johan_Piccardt_and_Elsebe_Kemener_(1)?action=history

  5. [S1261] Nederland's Patriciaat : Genealogieën van bekende geslachten, ('s-Gravenhage: Centraal Bureau voor Genealogie, 1910-.), 23 (Betrouwbaarheid: 2).
   Record name: Genealogie Piccardt


© 2011 Historische Vereniging Noord-oost Friesland De Historische Vereniging Noordoost-Friesland is niet aansprakelijk voor de correctheid van de individuele gegevens. Er wordt zorgvuldig omgegaan met de gegevens van alleen niet meer levende personen en zoveel mogelijk aan bronvermelding gedaan. Correcties kunt u doorgeven via het contactadres. Suffusion theme by Sayontan Sinha