Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing Peter Karstkarel over behangsels Aldert Jacobs van der Poort

17-10-2012 @ 20:00 - 22:00

Peter Karstkarel houdt op woensdagvond 17 oktober a.s.  een lezing over de behangsels van schilder Aldert Jacobs van der Poort, die het Fries Landbouwmuseum onlangs verwierf.  De in 1805 geschilderde behangsels van meer dan 10 meter breed zijn uniek in Nederland. 

Publicist en architectuurhistoricus Peter Karstkarel zal in de lezing vertellen over de schilder, de behangsels zelf, de oorspronkelijke plaats waar ze hingen (in Leeuwarden) en over de wonderlijke tocht die de doeken hebben gemaakt door Europa en Afrika.  De aanvang is om 20:00 uur,  het museum is vanaf 19:30 uur geopend. Opgave liefst per mail op: info@frieslandbouwmusuem.nl  of tussen 10:00 en 17:00 uur op 0511-539420.

Lezing Peter Karstkarel over behangsels Aldert Jacobs van der Poort in Fries Landbouwmuseum

Lezing Peter Karstkarel over behangsels Aldert Jacobs van der Poort in Fries Landbouwmuseum
Aldert Jacobs van der Poort

De zes werken zijn gemaakt door Aldert Jacobs van der Poort, die in 1771 in Dokkum werd geboren en al op 36-jarige leeftijd overleed. Van hem is vrij weinig werk bekend, maar wat er is (waaronder een schetsboek), laat  zien dat Van der Poort een veelzijdig kunstenaar was.
In 1800 vertrok hij naar Leer in Oost-Friesland, waar hij als verver  werkte  en later schilderles  gaf. In 1803 keerde hij terug naar Leeuwarden waar hij tot zijn dood in 1807 werkte.

Zeldzaam
De schilderingen zijn opmerkelijk vanwege de zeldzaamheid. Tussen het einde van de zeventiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw zijn er bijna geen landschappen in Friesland geschilderd. In de ontwikkeling van de Friese,  maar ook in de  Nederlandse,  landschapsschilderkunst, nemen ze zodoende een bijzondere plaats in.

Koopman
Poort schilderde de grote behangsels in opdracht van de familie Van der Veen. Deze Leeuwarder koopliedenfamilie waren in de negentiende eeuw Schepen, Vrederechter en lid van Gedeputeerde Staten. In februari 1767 kocht koopman Marten van der Veen een huis aan de Leeuwarder Nieuwestad dat hij in 1770 liet verbouwen. In de woonzaal van zijn nieuwe huis liet hij Aldert van der Poort vier grote landschappen schilderen. De bijna wandvullende, op doek geschilderde behangsels, verbeelden alle Friese landschappen met dieren en werkende mensen.

Ze zijn rond 1900 verwijderd en verkocht. De behangsels zullen toen zijn ingelijst. Twee ervan zijn opgedeeld zodat er nu zes stukken zijn.

Marokko
De schilderingen hebben daarna een lange reis door Europa gemaakt en zelfs er buiten, want ze moeten in de woning van de Franse ambassadeur in Marokko opgesteld zijn geweest. De laatste jaren bevonden de doeken zich in een kasteel in het  234 inwoners tellende dorpje Chitry-les-Mines in het noorden van Bourgondië.
Juni  jl. zijn ze, na het overlijden van de laatste eigenaresse, te koop  aangeboden bij veilinghuis Christie’s in Parijs. De Ottema Kingma Stichting kocht ze aan en gaf ze in bruikleen aan het Fries Landbouwmuseum.

Gegevens

Datum:
17-10-2012
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Fries Landbouwmuseum
Koaidyk 8-B
Eernewoude, Netherlands
+ Google Maps

Organisator

Fries Landbouwmuseum
E-mail:
info@frieslandbouwmusuem.nl
Site:
http://www.frieslandbouwmuseum.nl/
 Posted by at