Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Gevierde Friezen in Amerika

22-09-2012 @ 13:30 - 16:00

Gratis

Spreker: Kerst Huisman


Programma:

De lezing van de oud-journalist en historicus drs. Kerst Huisman gaat over succesvolle en bekende Friezen in de Verenigde Staten. Samen met mr. Peter de Haan, medewerker van de provincie, voerde hij de eindredactie over het in 2009 tot stand gekomen boek. De in de Verenigde Staten verspreide Engelstalige versie van het boek was getiteld Famous Frisians in America. Het boek is gepresenteerd in New York tijdens de Hudsonfeesten van september 2009.

De uit gesproken tekst, dia’s, muziek- en filmclipjes bestaande lezing van Huisman gaat over de eeuwenoude betrekkingen tussen Friesland en ‘it lân fan dream en winsken’.
Tal van Friezen komen in het verhaal voor: uit vroeger eeuwen Petrus Stuyvesant uit Weststellingwerf, Bastiaen Krol uit Harlingen, Frederik Philipse uit Bolsward, Jacob Benckes uit Koudum en Jilles Douwes Fonda uit Eagum, voorvader van de Fonda’s in Amerika. Maar ook veel nazaten van negentiende en twintigste eeuwse emigranten doken op: het congreslid Dow Henry Drukker, de schrijvers Peter de Vries, Meindert de Jong, David de Jong, Fredrick Feikema Manfred en Lewis Smedes, de geleerden William Jellema en Samuel van Valkenburg, de industriëlen Jong Dykstra (Ford) en Bouwe Dykstra (Shell), de Oscarwinnaars Richard Hageman en Arjen Tuiten, de astronauten Jack Lousma, David Leestma en Shannon Lucid, de topmilitair David Petraeus.

Het zal duidelijk zijn dat deze opsomming verre van volledig is. De redacteuren hebben in een aantal gevallen met steun van Amerikaanse familieonderzoekers genealogisch onderzoek bedreven.
Soms had men alleen een duidelijk Friese familienaam, waarbij lang niet altijd duidelijk was, waar de voorouders van deze ‘Fries’ vandaan kwamen.

Gevierde Friezen in Amerika, redactie: Peter de Haan en Kerst Huisman
Friese Pers Boekerij bv, Leeuwarden 2009, ISBN 978 90 330 0828 3.

Gegevens

Datum:
22-09-2012
Tijd:
13:30 - 16:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

NGV afdeling Friesland
Site:
www.historischcentrumleeuwarden.nl

Locatie

HCL
Groeneweg 1
Leeuwarden, Netherlands
 Posted by at