Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing ‘Galg en Rad in Fryslân vóór 1515

19-04-2012 @ 20:00 - 22:00

€5

Donderdag 19 april 2012, aanvang 20.00 uur, door Hans Mol

Galgen hoorden inde vijftiende eeuw tot het vertrouwde straatbeeld in Friesland.

Daarbij moeten we dan niet in de eerste plaats denken aan de gelegenheidswerktuigen die op stadspleinen voor executies opgericht en vervolgens weer afgebroken werden, maar aan de permanente bouwsels van hout en steen waaraan de lijken van misdadigers na hun terechtstelling tentoongesteld werden tot ze ontbonden waren.

Doorgaans stonden daarbij ook wagenwielen op staken, bij wijze van platform waarop de lichamen van onthoofde en geradbraakte criminelen konden worden gelegd.

Alleen al in het gebied tussen Vlie en Lauwers moeten vóór 1515 zeker veertig van zulke galg-en-rad constructies hebben gestaan. Deze bouwsels waren opvallend aanwezig in het landschap, op natuurlijke verhogingen, bij drukke wegen en vaarten, of buitendijks, omdat ze van ver gezien moesten kunnen worden.

Prof dr Hans Mol, historicus bij de Fryske Akademy in Leeuwarden en hoogleraar Friese geschiedenis in Leiden, gaat met u na waar, wanneer, door wie en waarom deze expositiegalgen werden gebouwd. Dienden ze alleen om afschrik te wekken, of waren ze bedoeld als signaalposten voor de autonomie van de afzonderlijke grietenijen?

Plaats: Gehoorzaal Hannemahuis, ingang Sint Christoffelsteeg.
Aanvang: 20.00 uur
Entree: 5 euro per persoon, inclusief koffie/thee. Kaarten tevoren verkrijgbaar aan de balie van het Hannemahuis, vanaf circa 15 minuten voor aanvang van de presentatie te koop aan de zaal, zolang de voorraad strekt.

Zie voor achtergrondinfo ook http://sneuperdokkum.blogspot.com/2011/11/de-galg-van-ezumazijl.html

Gegevens

Datum:
19-04-2012
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€5

Locatie

Hannemahuis
Voorstraat 56
Harlingen, Netherlands
 Posted by at