Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Een arbeidersfamilie uit de Friese Wouden

16-02-2013 @ 13:00 - 16:00

Gratis

Johan Frieswijk vertelt over zijn familie waarover hij in Jaarboek CBG 2007 publiceerde. Van de familie bestaan 2 boeken met stamboomgegevens: De Leistra’s en aanverwante geslachten (AW Leistra en W Tsj Vleer, 1962) en Genealogie van de familie Frieswijk, 2007, A. Frieswijk).
Johan Frieswijk was tot 2010 als historicus voor de nieuwste geschiedenis verbonden aan de Fryske Akademy te Leeuwarden. Hij publiceerde vooral over arbeidersgeschiedenis en de Friese geschiedenis, maar daarnaast over zijn eigen familie: ‘Een arbeidersfamilie uit de Friese Wouden’, in het Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie 2007. Hierover gaat zijn lezing. Hij schrijft: “Toen ik in 2007 tegelijkertijd bezig was met de illustraties van een artikel over mijn eigen familie en een boek over de uit het Drentse patriciaat afkomstige maar in Heerenveen geboren en getogen Aleida Houwink, getrouwd met de Overijsselse patriciër Robbert van Hasselt werd ik pijnlijk getroffen door de sociale verschillen. Van mijn eigen familie was er nauwelijks beeldmateriaal! Maar dat niet alleen, ook van mijn voorvaders uit de arbeidersklasse wist ik bijna niets. De lezing begint bij mijn uit Drachten afkomstige familie: welgestelde boeren en kooplieden, liefdepredikers bij de menisten en aanvoerders van de Bataafse Revolutie in het eigen dorp. Vervolgens zal ik de tak volgen, waaruit ik voortkom: verarmd tot losse land- en veenarbeiders en het doopsgezinde geloof ingeruild voor de hervormde, later christelijk-gereformeerde richting.
Hoe verzamel je gegevens over arbeidersgezinnen uit de schaarse bronnen, waarin ze voorkomen (vaak alleen de burgerlijke stand) en wat voor feiten kun je daaraan ontlenen?” Van de familie bestaan 2 boeken met een stamboom: A.W. Leistra en W.Tsj. Vleer (De Leistra’s en verwante geslachten, 1962) en A. Frieswijk (Genealogie van de familie Frieswijk, 2007).
De in het blauwe boekje voorkomende familie Frieswijk was daaraan niet verwant.
Leden van de NGV en belangstellenden zijn van harte welkom op onze bijeenkomsten!
De lokatie is het HISTORISCH CENTRUM LEEUWARDEN, bij de Prinsentuin.
Aanvang 13.30 uur. Toegang is vrij. Parkeren kunt u in de parkeergarage Oldehove.

Gegevens

Datum:
16-02-2013
Tijd:
13:00 - 16:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Locatie

Historisch Centrum Leeuwarden
Groeneweg 1
Leeuwarden, Netherlands

Organisator

NGV Friesland
 Posted by at