Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing Bearn Bilker: Huwelijkspolitiek van de Oranjes en de Nassaus

14-12-2013 @ 13:30 - 16:00

Gratis

Hebben de Oranjes een bewuste huwelijkspolitiek gevoerd in de loop der eeuwen? Dat is de centrale vraag op deze lezing van Bearn Bilker.

In de geschiedenis van de Europese regerende vorstenhuizen, was er altijd wel sprake van een bewuste huwelijkspolitiek. Huwelijken konden om verschillende belangen worden gesloten. Uit persoonlijk belang, uit dynastiek belang, uit nationaal-politiek belang of misschien wel zelfs uit liefde!
En hoe hebben de Oranjes geopereerd, en de Nassaus. Deden ze mee op het Europees toneel van huwelijkssluitingen, of voeren ze een volstrekt eigen koers? Er wordt stil gestaan bij enkele belangwekkende huwelijken en aan de hand van die voorbeelden, wordt er geprobeerd een antwoord te geven op bovengenoemde vraagstelling.

Zeer zeker wordt verteld over Willem van Oranje, stadhouder-koning Willem III, stadhouder Willem IV, koning Willem II en koning Willem III en koningin Wilhelmina. Natuurlijk mag de dynastie Nassau-Dietz niet ontbreken, stadhouder Willem-Frederik en stadhouder Johan Willem Friso komen beslist aan de orde. Maar andere telgen van het Huis Oranje-Nassau, die vermeldenswaard zijn in het kader van huwelijkspolitiek, zullen besproken worden: Louise Henriette van Oranje, Louise der Nederlanden etc.

Bearn Bilker, voorzitter van Stichting Nassau en Friesland, zal op boeiende wijze daar zijn licht over laten schijnen en als kenner van Europese, vooral Duitse vorstenhuizen, zal hij zeker zijn lezing met enkele anekdotes verlevendigen!

Gegevens

Datum:
14-12-2013
Tijd:
13:30 - 16:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Locatie

HCL
Groeneweg 1
Leeuwarden, Netherlands
+ Google Maps
 Posted by at