Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Leeuwarden in de tijd van Saskia Uylenburgh

11-10-2012 @ 20:00

Gratis

Op donderdag 11 oktober – als onderdeel van de maand van de Leeuwarder Geschiedenis – geeft Meindert Schroor een lezing over de kaart van Johannes Sems. Hij vertelt aan de hand van deze kaart over aspecten van de stedelijke ontwikkeling van Leeuwarden. Aan het begin van de zeventiende eeuw woonde Saskia van Uylenburgh met haar familie aan de Ossekop in Leeuwarden. In 1603 maakte de cartograaf Johan Sems een gedetailleerde kaart van het Leeuwarden waarin Saskia werd geboren. De kaart bevat ook nu nog een schat aan informatie over de ontwikkeling van Leeuwarden vanaf het begin van de zeventiende eeuw. Ook wordt op deze avond de heruitgave gepresenteerd.
Deze kaart, een lofzang op de Friese hoofdstad,staand op de drempel van de Gouden Eeuw wordt in stijl opnieuw uitgegeven en voorzien van bijzondere achtergrondinformatie. Hij is geschreven door sociaalgeograaf en carthografie deskundige: Meindert Schroor. De kaart geeft een uiterst gedetailleerde weergave van de bebouwing in de stad en wordt tot op de dag van vandaag als historische informatiebron gebruikt. Reis met de kaart naar het Leeuwarden van de vroege zeventiende eeuw, ook de tijd dat Saskia van Uylenburgh door de straten van de Friese hoofdstad liep! (tekst Platform GRAS)
De lezing en de heruitgave van de kaart uit 1603 zijn in samenwerkingverband tussen Platform GRAS, Historisch Centrum Leeuwarden en ARKfryslân tot stand gekomen.
Plaats: HCL. Aanvang: 20.00 uur. Organisatie:

Gegevens

Datum:
11-10-2012
Tijd:
20:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Platform GRAS, ARK en HCL.
Site:
http://www.gemeentearchief.nl/html/nl/787/Agenda

Locatie

HCL
Groeneweg 1
Leeuwarden, Netherlands
 Posted by at