Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De Friese handelsvaart in de zeventiende en achttiende eeuw

23-01-2013 @ 20:00 - 22:00

€5

Lezing Jelle Jan Koopmans over De Friese handelsvaart in de zeventiende en achttiende eeuw.

Ooit was Friesland een belangrijke schakel in de noordelijke scheepsroute vanuit Amsterdam. Duizenden Friese schepen passeerden de Sont, de doorvaart tussen Denemarken en Zweden die de Noordzee met de Oostzee verbindt. Dit blijkt uit de administratie die Denemarken nauwgezet bijhield. Sinds 1497 werd er tol geheven over de scheepvaart door de smalle doorgang tussen Helsingor en Helsingborg. In registers werd nauwkeurig genoteerd wie er door de Sont voeren, de naam van het schip en welke lading aan boord was. Een prachtige bron van onderzoek. Het is geweldig dat de Sonttolregisters uit de periode 1550-1857 nu via internet toegankelijk zijn gemaakt.

De Sonttolregisters worden intensief bestudeerd door onderzoekers van de Groningse universiteit. Jelle Jan Koopmans is één van die onderzoekers.  Hij doet een promotieonderzoek naar schippers uit Harlingen en Makkum. De kleine Friese kofschepen brachten koloniale waren naar noordelijker gelegen landen en namen graan, hout en andere goederen mee terug. Vanaf ongeveer 1580 was de helft van de schippers die door de Sont voeren afkomstig uit de Nederlanden. In de 18de eeuw bestond de helft van die groep uit Friezen. Wie waren deze schippers, waar voeren zij, waar kwamen zij vandaan en hoe is het Friese succes en de ondergang in de handelsvaart te verklaren? In zijn lezing licht Jelle Jan Koopmans een tipje van de sluier van het verleden op.

Plaats: Gehoorzaal van het Hannemahuis, ingang St. Christoffelsteeg
Tijd: 20.00 uur
Entree: € 5,- incl koffie/thee
Reservering kaarten bij de balie van het Hannemahuis (tel 0515-413658) en vanaf 15 minuten voor aanvang van de presentatie te koop aan de zaal (zolang de voorraad strekt).

Gegevens

Datum:
23-01-2013
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€5
Evenement Categorie:

Locatie

Hannemahuis
Voorstraat 56
Harlingen, Netherlands
 Posted by at