Arjen Dijkstra

 

Aangemaakte reacties

15 reacties aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 422)
  • Auteur
    Antwoorden
  • In reactie op: 1 oktober Genealogische dag bij Tresoar #1165
    Admin
    Sleutelbeheerder
      In reactie op: De Historische Vereniging staat op de EXPO #1162
      Admin
      Sleutelbeheerder
        In reactie op: Najaarsvergadering #1160
        Admin
        Sleutelbeheerder

          met speciaal programma!

          Admin
          Sleutelbeheerder
            Sneuper Bauke van der Pol attendeerde ons op een lezing in Dokkum op woensdag 11 januari 2012. In het bekende Hotel-Restaurant De Posthoorn aan de Diepswal zal Van der Pol spreken over de relatie tussen de VOC en Dokkum. De cultureel antropoloog komt al meer dan 35 jaar in India.
            Nu weten de trouwe lezers van dit blog en ons verenigingsblad De Sneuper wel dat de Dokkumerband met de VOC vrij uitgebreid was maar er komen nog regelmatig nieuwe feiten boven water.
            De lunchlezing in Dokkum gaat oa over drie Canter Visschers die carrière hebben gemaakt in India. Over de Dokkumer dominee Jacobus Canter Visscher publiceerde Van der Pol al deMallabaarse brieven.
            Maar het gaat ook over de VOC in India in breder verband. Op 22 oktober j.l. is zijn nieuwste boekDe VOC in India aangeboden in het Nationaal Archief aan de Indiase ambassadeur in Nederland.In het boek is ook een verhaal met foto’s te zien van één der grootste grafmonumenten van een ‘Fries om ûtens’: Tammerus Canter Visscher (zie foto). Tammerus was ‘secunde’, de tweede man, van het VOC-gewest Bengalen.
            Hij is in dit grafmonument begraven in 1778. Het neoclassicistische grafmonument is te vinden op de
            Nederlandse begraafplaats in de plaats Cassimbazar, dat aan de Ganges ligt (Bengalen).

            Noteert u dus alvast in uw agenda: woensdag 11 januari 2012, Lezing VOC, Dokkum en India door Bauke van der Pol, Posthoorn, Dokkum.
            Voor € 10,- per keer kan men deelnemen, lidmaatschap is niet nodig. De ontvangst met koffie en wat lekkers is tussen 11:30 en 12:00 uur. Daarna is de lezing. Om ongeveer 13:00 uur volgt er een lunchbuffet met altijd iets warms.


            Als u meer over de VOC en India wilt weten volg dan de nieuwe website van Bauke van der Pol (nog in ontwikkeling).
            In reactie op: Vrijdag 18-11 Friezendag in Tresoar over 1811 #64
            Admin
            Sleutelbeheerder

              Tresoar staat dit jaar stil bij een aantal gebeurtenissen uit 1811; het jaar waarin de Burgerlijke Stand is ingevoerd. Alle aanwezige inwoners van Friesland die in dat eerste jaar zijn aangegeven bij de Burgerlijke Stand zijn verzameld ophttp://www.fryslan1811.nl. Op deze site kunt u uw eigen stamboomgegevens koppelen aan een geboorteakte uit 1811 en zo een stukje van uw familiegeschiedenis bij elkaar puzzelen.

              Hoe zit het bijvoorbeeld met uw familienaam? Is het afgeleid van een patroniem, een kenmerk of een toponiem? Een kijkje op de site van het Meertens Instituut overachternamen leert u ook vaak meer en geeft de geografische verspreiding van uw naam in Nederland.

              In het online bestand van Tresoar zitten 4151 geboorte-acten van mensen die in 1811 geboren zijn. Als er ook een familielid van u bij zit kunt u de digitale genealogie-puzzel vanaf dat punt naar u zelf terugleiden.
              Leest u ook de artikelen over de Universiteit van Franeker (die in 1811 ophield te bestaan) en de Acte de Francisation en monsterrol uit 1813 van de tjalk La Femme Doetje.

              In reactie op: Vragen over genealogie #327
              Admin
              Sleutelbeheerder

                Aangeboden: kopie van de huwelijksakte en van de volledige huwelijksbijlagen van Freerk Jans Bosgraaf en Minke Juriens Bleeker, gehuwd in 1858.

                In reactie op: Vragen over genealogie #328
                Admin
                Sleutelbeheerder

                  Geboortich van Kollum, waneer is hij geboren en/of gedoopt, met eventuele doopgetuigen.
                  En ook de broers en zussen.
                  Jacob Jansze van der Star ondtr. Charlois 27-2-1728 en tr. aldaar 21-3-1728. Met Pieternelletje Willemsze Kok.
                  Arie den Breejen, Hardinxveld-Giessendam.

                  In reactie op: Vragen over genealogie #329
                  Admin
                  Sleutelbeheerder

                    Op 26 feb 1807 werd wegens manslag Abraham, in de wandeling de Friesche Abraham, gezocht met het verzoek hem zo mogelijk in hechtenis te nemen en te houden. Manslag is een ander woord voor doodslag, dus Abraham werd vanwege moord gezocht.

                    Het signalement sprak van een 21 jaar oude man van 5 voet 6 duim lengte (Groninger maat) geboren in Dokkum, die gewoond had in Harkstede (gemeente Slochteren) en enig Fries sprak. Hij had zwart krullend haar, zwarte wenkbrauwen, een spitse neus, een weinig door de kinderziekte getekend rond blozend aangezicht met een of twee wratten. Bij zijn vlucht op de 15e was hij gekleed in een kort rond witgrijze jekker, gestreept vest, gestreepte bombazijnen lange broek met groene strikken aan de benen, lichtblauw gestreepte kousen, spitse schoenen met grote zilveren gespen, een ronde hoed en een witte doek om de hals, waarover een zwarte zijden das.

                    Mogelijk is het deze man (in Dokkum is geen Abraham gedoopt in dat jaar):
                    Dantumadeel, geboortejaar 1785, doopjaar 1785. Dantumawoude, Driesum en Wouterswoude, Doop Herv. gem. 1697-1812. DTB: 164
                    Dopeling: Abraham. Geboren op 29 augustus 1785 in Driesum. Gedoopt op 18 september 1785 in Driesum.
                    Zoon van Romke Abrahams en Uilkje Jans. Opm.: x 25 jul 1784 Driesum. Gestandaardiseerde namen (voornaam en patroniem): Dopeling: ABRAHAM. Vader : ROMKE ABRAHAMS. Moeder : UILKJE JANS.

                    Bij de naamsaanname in 1811 komt voor: Vries, Abraham Romkes de, Wartena. k. 1? (aantal onbekend). Zeker een zoon Marten. Mairie Roordahuizum, fol. 65. Wie weet meer over deze man (mogelijk in de archieven van Harkstede, Groningen ?). Is hij ooit opgepakt en veroordeeld ?

                    In reactie op: Vragen over genealogie #330
                    Admin
                    Sleutelbeheerder

                      Gezocht: foto van Maria Baukes Holwerda, gehuwd met Freerk Siegers Dijkstra te Oostdongeradeel op donderdag 9 maart 1871. Op 21 December 1909 overlijdt ze te Ee, bijna 87 jaar oud.

                      In reactie op: Vragen over genealogie #331
                      Admin
                      Sleutelbeheerder

                        Gezocht: geboortedatum, plaats, huwelijksdatum, plaats, kinderen, etc. van I.1 Harmen BOLDEWIJN, kapitein op een oorlogsschip (vermelding o.a. in 1626 in Alkmaar), geboren circa 1575. Bolduin / Boldewijn
                        ADMIRALITEIT IN FRIESLAND – Dokkum 1599 Notulen- en resolutieboek, van het zeekantoor voor convoyen en licenten, van de hand van secretaris Johannes Saeckma (uitgegeven door M.H.H. Engels – Leeuwarden, druk 1999, internet 2001)
                        1599-01-31 Wonsdach: Is de Advocaat Fiscael gheaccordeert provisie van citatie teghens eenen >> Harmen Bolduin wonende binnen >> Groningen. 1599-02-16 Vrijdach: Is rechtdach ghehouden van de saecken omme huyden te dienen gheleyt. Sijn d’heeren >> Steyn en >> Aysma ghecommiteert omme in der saecke tuschen d’Advocaat Fiscael ter eenre ende >> Harmen Bolduin ghedaechde t’andere zijden, omme partijen op elcx anderen articulen ende positien te verhoren sampt ghetuyghen aen wederzijden te produceren. 1599-03-13 Dinsdach: Is d’heer >> Oenema ghecommitteert, omme >> Harmen Boldewijn ende eenighe ghetuygen te verhoren ende examineren op de positien ende articulen bij den Advocaat Fiscael overgegeven.etc.
                        Jan de Vries, Enschede

                        In reactie op: Vragen over genealogie #359
                        Admin
                        Sleutelbeheerder

                          Joseph Berents/Barends, soldaat in het regiment De Schepper I, dat in garnizoen lag in Leeuwarden, trouwde in Ferwerd op 2 november 1788 met Rijkje Arents Draaijer. Het gezin woont eerst in Leeuwarden, verdwijnt, maar duikt weer op in Dokkum in 1799. Joseph is dan baardscheerder en postbode. Rijkje is baakster. Het gezin heeft 6 kinderen: Agatha, 1790, Johan Wilhelm Bernardus, 1792, beiden geboren te Leeuwarden. Johanna, 1799, Gerardus, 1803, Christiaan, 1807 en Josephus, 1811, allen geboren te Dokkum. Bij de Volkstelling van 1830 wordt vermeld dat Joseph geboren zou zijn op 29 februari 1761 te Aalten, Gelderland, als zoon van Wilhelm Berents en Johanna ? Dit blijkt onjuist, omdat in Aalten en omliggende plaatsen de naam Joseph niet voorkwam, net zo min als de naam Berents, Baerents of Barends. Op 15 augustus 1837 overlijdt Joseph in Dokkum op 80-jarige leeftijd. Dus zou hij geboren moeten zijn in 1757. Ook dit is onjuist. Wie kan mij nadere informatie verschaffen over Joseph, zijn geboorteplaats en geboortedatum ?
                          P.G. Barends

                          In reactie op: Vragen over genealogie #360
                          Admin
                          Sleutelbeheerder

                            David Craik uit Wales vraagt het volgende:
                            My family has an ancestor from Dokkum. His name was: JENSE BENEDICTUS – Born 25th March 1714 at Dokkum, he was the son of BENEDICTUS JENSES Jense Benedictus was a sailor and arrived and settled in Wales about 1735.
                            He married and settled and has many descendants in North West Wales at a place called Dyffryn Ardudwy.
                            We have only recently discovered his birthplace after many years of searching. Jense Benedict changed his name to Benedict Jones when he lived in Wales.
                            If you have any connections or information, I will be grateful.
                            Inmiddels heeft de redactie aanvullende gegevens uit de DTB boeken verstrekt. Blijft wellicht de vraag over onder welke omstandigheden hij vertrokken is.

                            In reactie op: Vragen over genealogie #361
                            Admin
                            Sleutelbeheerder

                              Van de heer Paasman uit Burgum, die onderzoek doet naar soldaten in het leger van Napoleon de volgende vraag:
                              Wie kent ene
                              Berend Hanneveld te Dokkum ; aangenomen Berend Hoeneveld jager in het 33e regiment lichte infanterie overleden op 19.06.1814 in het hospitaal te Hamburg
                              Horard Listra ( familienaam Leistra ?) geboren of wonende in de mairie Anjum huzaar in het 10e regiment geboren d’Anem ( = Anjum ?) departement Friesland. Opgenomen in het hospitaal van Leul (?) op 12.12.1813 en aldaar overleden op 15.12.1813 aan de gevolgen van een ziekte.
                              Martin Post ook bekend als Martin Pou geboren of wonende te Dokkum fuselier 123e regiment infanterie van linie, 2e bat., 2e comp., op 25.05.1812 aan de gevolgen van longtuberculose overleden in het hospitaal te Maagdenburg.
                              Jean Vanslip geboren te Metslawier, canton Dokkum, oud 21 jaar, fuselier 26e regiment lichte infanterie 25.11.1813 opgenomen in het burger hospitaal te Saarlouis en aldaar overleden 30.12.1813 aan de gevolgen van koorts.

                              Daarnaast heeft hij de volgende vraag:
                              Ik zoek gegevens over de familie Wijnands te Dokkum beginnende met: Hendrik Dirks Wijnands, schoolhouder in de Grote Breedstraat te Dokkum tr. aldaar 1) 22.11.1729 Anna Johannes weduwe Hendrik de Haan, tr.2) NH Dokkum 28.05.1752 Wietske Hemkes. Van deze echtparen worden te Dokkum geen kinderen gevonden. De inschrijvingen in NH lidmaten Dokkum in 1740 en 1745 van het eerste echtpaar en de Quotisatie 1749 zijn bekend. Met grote mate van zekerheid kan echter wordt aangenomen dat een zoon van het tweede echtpaar is Dirk Hendriks die op 07.12.1781 te Dokkum NH een zoon Dirk laten dopen. Deze Dirk Hendriks was gehuwd met Aukje Durks. Waar en wanneer is niet bekend. Van hen zijn een zestal kinderen bekend waaronder de eerste genoemd Dirk en de volgens zijn militaire gegevens in 1789 te Dokkum geboren tweede Dirk. Die evenals de andere kinderen echter niet te Dokkum is te vinden. Gevraagd gegevens over de hiervoren genoemde echtparen.

                              Stuur uw reactie naar de redactie en de heer Paasman via paasman13 @zonnet.nl

                              In reactie op: Vragen over genealogie #362
                              Admin
                              Sleutelbeheerder

                                De heer Zijlstra vraagt uw aandacht voor schoolfoto’s van de lagere school van Munnekezijl rond 1920 en 1922. Hij is in het bezit van deze klassefoto’s en een afdruk uit de krant van de klas van 1908.
                                Als u een familielid herkent en een goede afdruk van de foto wilt bestellen stuur dan een email naar de redactie van de Sneuper.
                                Op de foto van ca. 1920 (klikt u hier voor de foto) staan links van het bord de zusjes Trijntje en Auktje Zijlstra uit Kommerzijl. Zij staan ook op de foto van ca. 1922 waar tevens hun broers Bauke en Douwe op staan.
                                Naast enige leden van de families Zijlstra en Haaima zijn er nog enigen onbekend op de foto van ca. 1922. Wie vult de vraagtekens in ?
                                Bovenste rij v.l.n.r. Meester Van Dellen, Siets Veenstra, Trien Veenstra, Auktje Zijlstra, Trijntje Zijlstra, Juf Trien de Vries, Douwe Zijlstra, Juf Van Riet, Bauke Zijlstra, Meester Nienhuis.
                                Tweede rij van boven, vanaf links: Trui Smedes, Gerben Veenstra, Lammert Bremer, Trientje Bremer, Hongaars meisje Lenka, Lammert Haan, Jan Kok, Nienhuis jr.
                                Midden (met witte kraag): ?, Anne Meinema, Tjalling Kok, Louwe Haaima
                                Voorste rij: Kaye Stuursma, ?, Jan Meinema, ?, Jakobus Haaima (met bord), Piebe Haaima, Rein Zuidema
                                Van deze school werd op 13 september 2003 een reunie in Munnekezijl gehouden:
                                13.00 uur ontvangst gasten
                                14.00 uur opening
                                14.15 uur tentoonstellingen,film,bezoek molen en kerken.
                                16.00 uur receptie
                                18.00 uur gelegenheid iets te eten
                                19.30 uur avond programma met optreden tida kira
                                22.30 uur sluiting.
                                zondag 14 september werd er een gezamelijke kerkdienst gehouden in de tent.
                                Er is een jubileumboek ‘Met het “oegh” op de toekomst’ uitgegeven, schrijver M. Rispens, drukkerij Trion-G.A.C. te Kollum. Hierin staan ook vele schoolfoto’s, waaronder die van 1922 en 1908.
                                Kijkt en klikt u hier voor de foto van ca. 1922. Reacties naar het emailadres van de vereniging (zie rubriek Contact voor de meest recente gegevens).

                                In reactie op: Vragen over genealogie #817
                                jsfaber
                                Sleutelbeheerder

                                  Hallo, Bij het uitzoeken van mijn stamboom ben ik gestrand bij de Meester smid Jan Martens te Hantum, ik heb van hem een trouwdatum in 1773. Zijn zoon Jan Jans Faber heeft de smederij verkocht. Wie weet wanneer Jan Martens geboren is, of wanneer hij de smederij gekocht heeft?

                                15 reacties aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 422)
                                 Posted by at