Woongemeenschap ‘De Ploeg’ in Bergeyk

 
 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op door .
 • Aanmaker
  Onderwerp
 • #20936
  aH19mP23
  Deelnemer

  Mijn moeder: Geertje de Ruiter (geboren in 1902 in Leeuwarden) en mijn vader: Emiel Philip Emden (geboren in 1908 in Speldorff, DuitslandI) hebben als jong stel gewoond in  woongemeenschap ‘De Ploeg’ in Bergeyk.

  Nu heb ik het gedenkboek van De Ploeg, verschenen in 1922 bij het tienjarig bestaan, gekregen en het lezen daarvan leidt tot de volgende vragen:

  Ik zou heel graag willen weten in welke jaren mijn ouders daar woonden en ook of hun eerste kind, Brunja de Ruiter, die in 1928 is geboren, dáár ter wereld kwam. Mijn ouders waren niet getrouwd, vandaar dat Brunja moeders achternaam kreeg.

  En ook: ooit heb ik een advertentie van De Ploeg gezien waarin een grondwerker of een tuinman werd gevraagd. Mijn vader zou daarop gesolliciteerd kunnen hebben. Is daar nog iets van te achterhalen?

  Tenslotte: ik heb een krantenknipsel met op de voorkant een foto (volgens het onderschrift ‘van acht jaar geleden’) van de plaggenhut waarin  deze kolonie van anarchistisch-communisten in Best heeft gewoond; uit de achterkant van het knipsel maak ik op dat het om een Friese krant gaat – zie foto. Om welke krant zou het hier kunnen gaan, en van welke datum?
  Krantenknipsel de Ploeg

2 reacties aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Antwoorden
 • #21116
  Oane de Jong
  Deelnemer

   Leeuwarder Courant 19-6-1928

   #21117
   Oane de Jong
   Deelnemer

    socht mei Sabbath en Walburg yn Delpher

   2 reacties aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.