Lieuwe Ernst Jaarsma

 
 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op door .
 • Aanmaker
  Onderwerp
 • #18413
  TKruiper
  Deelnemer

   Hallo allen,

   Voor genealogisch onderzoek ben ik op zoek naar meer gegevens over Lieuwe Ernst Jaarsma. Geboren 11/10/1789 te Amsterdam en 19/06/1834 te Anjum overleden. Hij was getrouwd met Gerritdina Fhilippina Zilg. Volgens zijn overlijdensakte werd zijn overlijden te Anjum gemeld door twee heren, die net als hem aan boord waren van het rijkswachtersschip de Boreas. Is er wellicht ook meer over dit schip bekend? Wat was de functie van een dergelijk schip? Was dit vergelijkbaar met de functie van rijkswachter op het land?  Houd dit ook verband met zijn beroep ten tijde van zijn overlijden, namelijk ‘visiteur ter in- en uitklaring’? In 1829 zou hij nog visiteur zijn geweest in Stavoren.

   Ik ben erg benieuwd naar eventuele aanvullende informatie over hem. In ieder geval alvast hartelijk dank!

  2 reacties aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
   Antwoorden
  • #18415
   Hans
   Sleutelbeheerder

    We hebben binnen onze vereniging even nagevraagd en eea onderzocht en dit is wat we vonden, met dank aan Willem Wilstra en Nykle Dijkstra: Anjum wordt genoemd maar beter is te zoeken op OOSTMAHORN.
    Daar was vroeger een douanepost en recherchevaartuig.
    (Laatste was LAMAN DE VRIES).
    Een visiteur was toen een douaneambtenaar.
    Vroeger was het Friese Gat hoofdvaarwater naar de Lauwerszee – Dokkum, Zoutkamp – stad Groningen.

    De Boreas wordt ook wel ‘Rijks vaartuig Boreas’ of ‘wachtschip Boreas’ genoemd. Het was een korvet met 28 kanonnen. In 1828 op stapel gezet en in 1833 te water gelaten.
    Het heeft toen korte tijd dienst gedaan als douanevaartuig bij de Engelsmanplaat. Die in- en uitklaring betekent het controleren van in- en uitgaande schepen op hun lading.
    De Leeuwarder Courant van 1 augustus 1834 meldt dat het schip toen ‘buiten werking gesteld is’ (zie bericht via Delpher.nl).

    Ongeveer een half jaar later is het weer in de vaart. Het lijkt er dus op dat er niet een nieuwe Boreas gebouwd is, maar dat er iets aan het schip mankeerde en dat het toen gerepareerd is.
    Er is ook nog een mooi halfmodel van het schip: http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.244155
    En er zijn ook wel afbeeldingen van te vinden uit de tijd van 1835 en later. Maar ik weet dus niet 100% zeker dat dat hetzelfde schip is.Helaas lijkt er in het Nationaal Archief net een hiaat te zijn in de monsterrollen uit die tijd, dus ik denk dat daar weinig over hem te vinden zal zijn. De scheepsjournalen van de Boreas beginnen ook pas in 1835.

    #18616
    TKruiper
    Deelnemer

     Beste Hans,

     Hartelijk dank voor deze info (ook aan Willem en Nykle). Prachtig om op deze manier context bij de persoon van Lieuwe Ernst Jaarsma te krijgen.

     Ik ben weer een stap verder in mijn genealogisch onderzoek. Dank!

    2 reacties aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.