Is Abraham ooit opgepakt en veroordeeld ?

 
 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op door .
 • Aanmaker
  Onderwerp
 • #15150
  Admin
  Sleutelbeheerder

   Op 26 feb 1807 werd wegens manslag Abraham, in de wandeling de Friesche Abraham, gezocht met het verzoek hem zo mogelijk in hechtenis te nemen en te houden. Manslag is een ander woord voor doodslag, dus Abraham werd vanwege moord gezocht.

   Het signalement sprak van een 21 jaar oude man van 5 voet 6 duim lengte (Groninger maat) geboren in Dokkum, die gewoond had in Harkstede (gemeente Slochteren) en enig Fries sprak. Hij had zwart krullend haar, zwarte wenkbrauwen, een spitse neus, een weinig door de kinderziekte getekend rond blozend aangezicht met een of twee wratten. Bij zijn vlucht op de 15e was hij gekleed in een kort rond witgrijze jekker, gestreept vest, gestreepte bombazijnen lange broek met groene strikken aan de benen, lichtblauw gestreepte kousen, spitse schoenen met grote zilveren gespen, een ronde hoed en een witte doek om de hals, waarover een zwarte zijden das.

   Mogelijk is het deze man (in Dokkum is geen Abraham gedoopt in dat jaar):
   Dantumadeel, geboortejaar 1785, doopjaar 1785. Dantumawoude, Driesum en Wouterswoude, Doop Herv. gem. 1697-1812. DTB: 164
   Dopeling: Abraham. Geboren op 29 augustus 1785 in Driesum. Gedoopt op 18 september 1785 in Driesum.
   Zoon van Romke Abrahams en Uilkje Jans. Opm.: x 25 jul 1784 Driesum. Gestandaardiseerde namen (voornaam en patroniem): Dopeling: ABRAHAM. Vader : ROMKE ABRAHAMS. Moeder : UILKJE JANS.

   Bij de naamsaanname in 1811 komt voor: Vries, Abraham Romkes de, Wartena. k. 1? (aantal onbekend). Zeker een zoon Marten. Mairie Roordahuizum, fol. 65. Wie weet meer over deze man (mogelijk in de archieven van Harkstede, Groningen ?). Is hij ooit opgepakt en veroordeeld ?

  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.