De Overval op de Leeuwarder gevangenis van 8 december 1944

 
 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op door .
 • Aanmaker
  Onderwerp
 • #16040
  Hessel de Walle
  Deelnemer

   L.S.

   Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de overval op de Leeuwarder gevangenis werd uitgevoerd. Ter gelegenheid hiervan zijn we bezig een – misschien wel laatste – herdenking te organiseren. In het zelfde kader ben ik bezig een boek te schrijven met de levensverhalen van de 26 direct betrokkenen bij de overval. Dit boek zal half november dit jaar verschijnen.

   Het succes van de overval maskeerde de mentale tol die veel van de deelnemers betaalden voor hun verzetsdaden. En niet alleen bij hen maar ook bij hun kinderen en andere betrokkenen trokken de oorlogsjaren een zware wissel op hun leven.

   De levensverhalen zijn door grondig literatuur- en archiefonderzoek en gesprekken met nabestaanden tot stand gekomen. Het boek werpt voor het eerst ook licht op de tragiek en ellende die het verzetswerk met zich meebracht. De onfortuinlijke fouten en vergissingen, de onschuldige slachtoffers, het zwijgen tegenover de familie, het daardoor mede-lijden van de kinderen en soms de vlucht naar elders – het wordt allemaal onthuld in deze ‘multibiografie’.

   Wij willen vroegtijdig aandacht vragen voor zowel de herdenking als het boek. Het zou mensen in staat kunnen stellen met aanvullingen te komen.

   Wil je het proces volgen, dan kun je lid worden van de facebook groep: https://www.facebook.com/groups/2104529743127766/

   Met vriendelijke groet

   Hessel de Walle

  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.