Boedelscheiding Ite Garbrants

 
 • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op door .
 • Aanmaker
  Onderwerp
 • #25331
  Johan Wobbes
  Deelnemer

   Op uw site kwam ik een transcriptie van de boedelscheiding uit 1721 van Ite Garbrants tegen. Weet u wat daarvan de brongegevens zijn?

   Groet,

   Johan Wobbes

  3 reacties aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
   Antwoorden
  • #25337
   Hans
   Sleutelbeheerder

    U doelt waarschijnlijk op de vermelding in onze genealogiedatabase onder https://www.hvnf.nl/genealogie/getperson.php?personID=I152410&tree=SET

    Boedelscheidingen als deze liggen normaliter in Tresoar in Leeuwarden als het een Friese boedel betreft en anders in de Groninger Archieven als het Groningse boedel betreft (Aduard wordt genoemd).

    #25338
    Johan Wobbes
    Deelnemer

     Ik doe onderzoek naar een boerderij in Hoogkerk waar Ite Garbrants de beklemrechtelijke eigenaar van is geweest. Deze is na zijn overlijden overgegaan op Jacob Monning/Munningh, één van de zonen van zijn zus. Met de brongegevens van de boedelscheiding zou ik misschien verder kunnen komen in mijn onderzoek, vandaar mijn vraag. In hetzelfde jaar van de boedelscheiding moeten er nog nadere boedelscheidingen zijn geweest. Ik verwacht dat het bij de Groninger Archieven ligt, maar een precieze verwijzing zou zeer behulpzaam zijn.

     #25339
     Hans
     Sleutelbeheerder

      Zoeken op zijn naam in Archieven.nl geeft deze verwijzing bij Groninger Archieven: 1070   Verzameling mr. J.H. Geertsema, 1524 – 1866
      Kenmerken
      Beschrijving van het archief
      Plaatsingslijst
      Gevonden archiefstukken
      Gevonden archiefstukken

      118 Akte van ruil tussen Lambertus Fruitier, rentmeester van de Ommelanden, en Abel Jans IJwema en zijn vrouw Eltje Jans van een plaats meer dan 58 grazen groot, gelegen op de Hoogemeeden, onder beklemming in gebruik bij Ite Garbrands en Hilje Jansen en landerijen op de Zuidhorner gast gelegen, groot 60 grazen, onder beklemming in gebruik bij Derk Reinders en zijn vrouw, 1774. Verder kan ik u ook niet helpen. Abel Iwema en Derk Reinders zijn overigens wel bekende namen in de historie van het Westerkwartier, en zitten ook in mijn kwartierstaat.

     3 reacties aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
     • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.