Het najaarsnummer van 2024 van ons verenigingsblad De Sneuper, nummer 155, met op de cover de patriot Hector Feugen, biedt u 32 pagina’s vol historie uit de regio, zonder advertenties!
Dit nummer bevat, zoals u van ons gewend bent, een rijk scala aan artikelen die zo’n mooie combinatie vormen tussen streekhistorie, kunstgeschiedenis en genealogie! Kijkt u ook maar eens in onze genealogie-database en wat er recent zoal is toegevoegd.
Op het omslag van dit nummer van De Sneuper prijkt het portret van Hector Feugen, waarover Sjoerd Schaaf een boeiend omslagartikel schreef. Naar de Griekse mythologische held werd hij ook wel de ‘Friesche Hector’ genoemd, maar u mag zelf bepalen of hij dat ook was. Het is namelijk maar hoe je het bekijkt.
In het laatste ‘blauwe nummer’ van De Sneuper [104] stond het artikel ‘Dood bij de molen’ van Piet de Haan over ene Johannes Anthonij. Veertien jaar en 50 nummers van De Sneuper verder pakt Piet dit onderwerp opnieuw op, omdat hij ondertussen veel meer gegevens over deze bijzondere begrafenis in de Dokkumer archieven wist te ontdekken. Maar was Johannes al dood toen hij werd begraven? U mag het zeggen aan de hand van alle getuigenverslagen.
Ook redactielid Nykle Dijkstra komt terug op een eerder artikel: hij schreef in 2017 in De Sneuper 127 over een zeeroverslied. Verder onderzoek resulteerde in een vervolgartikel over een tweede zeeroverslied uit 1630 dat ook te Dokkum speelt. Nou zeg!
Zelden gaf een ingezonden artikel binnen de redactie zoveel discussie als de inzending van (oud-bestuurs)lid en mede-oprichter van onze vereninging Jaap Heeringa onder de titel ‘Wie is de vader?’ Jaap deed in zijn epistel nogal ferme uitspraken, die naar ons idee niet altijd goed onderbouwd waren. Wij willen geen mensen beschadigen en Jaap wilde dat ook niet, dus liefst driemaal paste hij zijn artikel aan. Oordeelt u zelf.
Minder discutabel, maar wel ‘nijsgjirrich’ is de grafzerk die in de tuin van Pietje Talma-Minnema uit Wierum staat. Mevrouw Talma overleed helaas in juni 2024, maar Arjen Dijkstra uit Nes zocht (al enige tijd daarvoor) voor haar uit of het om een familiestuk gaat.
Naar aanleiding van het artikel van Gerard Mast in De Sneuper 151 over drie generaties Gorter op de
(Talma)eendenkooi in Ingwierrum werd er door de familie Gorter op 6 juni 2024 een heuse Gorterdag gehouden in Ingwierrum. Via mede-auteur en -organisator Bert Treep kwam nog een prachtige familiefoto tevoorschijn, die wij mochten gebruiken voor een ‘Familieportret’.
Het verhaal over het Englandspiel door André Staal waren wij als redactie even uit het zicht verloren, maar het Engelsmanplaat-artikel kwam weer boven water toen de auteur terecht aan de bel trok. Slordig, maar met plaatsing bij dezen hersteld; vindt u niet?
Zoals altijd tot slot de vaste rubrieken en bijdragen: Hans Groeneweg met zijn column over de berging van de vliegtuigwrakken, Rudolf Broersma dit keer over dorpswapens van Ginnum en Jannum, een Ingeboekt door Nykle Dijkstra en Lisette Meindersma, een Museumbezoekje door Warner Banga en nog een geheel nieuwe rubriek over Noordoost-Friese officieren door André Buwalda.
Hans Zijlstra zocht weer overal, dit keer ‘van Catharina tot Carla’. Zeg nou zelf: genoeg variatie toch? Veel leesplezier!
En verder kunt u natuurlijk nog regelmatig onze laatste nieuwtjes op de verenigingswebsite bekijken, vooral die bij onze Bronnen/Indexen.
En noteert u alvast de datum en plaats van onze najaarsledenbijeenkomst op vrijdag (!) 11 oktober 2024 te Hallum. En ook nu geldt weer: Stuur uw onderzoek, artikel of namenlijst in om uw kennis te delen met onze ruim 700 leden, duizenden websitebezoekers, social mediavolgers en diverse grote instellingen. Of schrijf eens een korte tekst over een familie-erfstuk. Wij kunnen u daarbij helpen!
Inhoudsopgave De Sneuper 155:
HISTORIE & STREEKGESCHIEDENIS
Hector Feugen: de Friesche Hector, Sjoerd Schaaf
Johannes Anthonij: dood bij de molen, Piet de Haan
Tweede zeeroverslied uit 1630 te Dokkum, Nykle Dijkstra
Engelsmanplaat en Englandspiel, André Staal
GENEALOGIE & FAMILIEGESCHIEDENIS
Wie is de vader?, Jaap Heeringa
Grafsteen met een verhaal, Arjen J. Dijkstra
Familieportret: Titia Treep (nazaat familie Gorter), Bert Treep
RUBRIEKEN & COLUMNS
Je mutte mar hoare, Hans Groeneweg
Noordoostfriese officieren: Alef van Idsinga, André Buwalda
Heraldiek: Wapen en vlag van Ginnum en Jannum, Rudolf Broersma
DIGITAAL, ACTUEEL & VARIA
Ingeboekt: Apothekers en tegeltableaus, Nykle Dijkstra en Lisette Meindersma
Museumbezoek: molen De Verwachting Hollum, Warner Banga
Zijlstra Zocht, Van Catharina tot Carla, Hans Zijlstra
Wilt u ook meegenieten van de interessante verhalen uit onze regio, dan kunt u zich eenvoudig aanmelden als lid (slechts 17,50 euro per jaar voor oa 4 x De Sneuper en deelname aan ledendagen) via dit online formulier. Zolang de voorraad strekt ontvangt u ook nog een welkomstgeschenk.
Eventueel kunt u ook losse nummers bestellen (indien nog in voorraad, anders digitaal) voor 7,50 euro per stuk (incl. porto in NL).
Oude nummers van De Sneuper, tot ongeveer 1 jaar geleden, kunt u online doorbladeren via het klikken op de Sneuper-covers op deze pagina. Oudere nummers van De Sneuper vindt u als pdf op deze pagina.
Als u nog geen automatische incasso-machtiging aan onze penningmeester gegeven hebt voor de contributie, doe dat dan alsnog (ook voor komende jaren) of maak binnenkort uw contributie over!
U kunt ook altijd een ruim van de belasting aftrekbare gift doen. Wij zijn immers een Algemeen Nut Beogende Instelling: Culturele ANBI. Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.
Dus een particulier die 1000 euro schenkt mag 1250 euro van de belasting aftrekken, een bedrijf zelfs 1500 euro.