jan 282024
 

Op vrijdag 26 januari 2024 vond in het Amsterdamse Trippenhuis (bekend van de schoorstenen in de vorm van mortieren) de lancering plaats van het project ‘Chronicling Novelty’ ofwel de Lokale Kronieken uit de Nederlanden 1500-1850.
Van zowel de Noordelijke als de Zuidelijke Nederlanden zijn er kronieken verzameld en gedigitaliseerd uit de periode tussen 1500 en 1850. Voor Friesland zijn hier zo’n 20 bronnen bij vertegenwoordigd, waarvan er velen door Tresoar zijn aangeleverd, zo meldde Omrop Fryslân. Maar ook Historisch Centrum Leeuwarden, uitgevers en privépersonen (zoals oud-Tresoar teamleider Theo Kuipers met de bron uit privébezit van nazaten van Lammoraal Albertus Aemilius Sluyterman) leverden bronnen en transcripties aan.
De oudste Friese bron is nog van voor de Reformatie: Ephemerides Leovardienses of Leeuwarder aanteekeningen van den notaris Anthonius Joostzoon, 1566 – 1568.
Een deel van de kronieken was al beschikbaar als boek of als losse online transcriptie, maar het voordeel van dit project is dat de teksten zijn samengebracht in een online database waarin gericht gezocht kan worden.
Voor Noordoost-Friesland specifiek is het interessant om te weten dat de Kroniek van Dokkum tot 1711/1715 (en door anderen voortgezet tot 1735) door Gerrit Hesman en de Memorie van Cornelis Sorgdrager van Ameland zijn meegenomen. Hesman is natuurlijk ook bekend van zijn heraldisch werk, zoals de publicatie van Burgerwapens (veelal uit Noordoost-Friesland) in Genealogysk Jierboek 1993.

In deze lijst ziet u de bronnen voor Friesland en andere provincies (inclusief het huidige België) nog even op een rijtje.
De database, beheerd door Transkribus (van de technologie die handgeschreven bronnen kan transcriberen), doorzoekt u via deze link.

Pagina uit geschreven Hesman kroniek over Dokkum
 Posted by at 16:24

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.