jul 032023
 

Bij de zogenaamde Vlootschouw, afgelopen vrijdag in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam, hoorden we ook weer wat nieuwtjes over de diverse projecten, waarbij grote hoeveelheden scans via de software van Transkribus automatisch worden getranscribeerd. Niet dat het nu allemaal perfect is, maar vaak goed genoeg om op basis van zoekwoorden al aardige vondsten te doen.
Voor VOC, WIC en andere koloniale archieven, zie https://dekok.xyz/htrsearch/  (resultaten verwijzen oa naar scans bij Nationaal Archief, hoewel het in eerste instantie soms een foutmelding geeft). Probeer maar eens zoekwoord Dokkum of Dockum of een bepaalde naam.

Voor de Nederlandse Prizepapers, papieren die in beslag zijn genomen van gekaapte Nederlandse schepen , zie https://prizepapers.huygens.knaw.nl/prizepapersorb/

Er is een aparte site voor Duitse Prizepapers, waar ook een en ander te vinden is.
Bovenstaande is niet geheel nieuw, maar de transcripties zijn verbeterd door verbeterde software. Laat het weten als jullie wat interessants vinden! (We vonden oa al iets over een telg uit de Dokkumer maritieme familie Hinxt).

En als u meer wilt weten over de ‘pitch’ die Hans Zijlstra en Nykle Dijkstra, met dank aan de Dokkumer Vlaggencentrale, hielden bij deze Vlootschouw, zie dan de beelden op Facebook, opgenomen door Jacob Roep, van hoe een Dokkumer, Jeppe Nittes, de vlag van de Spaanse Zilvervloot veroverde in 1628! Vraag is: Waar is die vlag gebleven, nadat hij op het graf van Piet Hein lag en waarschijnlijk als trofee in de Ridderzaal op het Binnenhof gehangen heeft.
Huygens KNAW, met oa Lodewijk Petram, werkt aan het project Globalise, waarin veel VOC-documenten ontsloten gaan worden, zoals ‘Overgekomen Brieven en Papieren’ (OBP)!

Verder werd er ook nog een project genoemd, van Anne Doedens en Frits de Ruyter de Wildt, die zich oa gaat richten op de Friese waterlinie rond 1672. Ik heb ze al gewezen op De Sneuper 106 waarin veel details over Hans Willem van Aylva, de ontzaglijke generaal, die daar een belangrijke rol speelde.

Als resultaat van de eerste Vlootschouw in 2020, kunt u nu in museum Batavialand in Lelystad de tentoonstelling Het mysterie van het oorijzerwrak bezoeken. Hiervoor deden we archiefonderzoek en gebruikten AlleFriezen.nl om een familie uit Sneek in beeld te brengen.

Spaanse vlag van de Zilvervloot veroverd door Jeppe Nittes uit Dokkum
 Posted by at 11:39

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.