mei 032023
 

10 mei 1940: de eerste oorlogsdag en de eerste vluchtelingen komen vanuit de te inunderen gemeente Kollumerland c.a. de gemeente Westdongeradeel binnen. De Kollumerlanders zijn de eerste vluchtelingen, maar ze zijn zeker niet de laatsten: mensen uit de kuststreek die plaats moeten maken voor de bouw van de Atlantikwall zullen volgen, velen uit Arnhem en omgeving en als laatsten ook Limburgers.

Intussen zijn er honderden bleekneusjes en hongervluchtelingen uit het westen van ons land naar Westdongeradeel gekomen. Contacten tussen Holwerd en Diemen zorgen voor een stroom van kinderen die naar het noorden komen waar nog voedsel en rust te vinden is.
Al deze groepen vluchtelingen komen in dit boek aan de orde. Het zijn grote aantallen: 1480 evacués die opgevangen worden door 760 kwartiergevers in de gemeente. Ze worden allemaal genoemd.

Van de vele hongervluchtelingen zijn er ‘slechts’ 350 teruggevonden, opgevangen door 174 pleegouders. Voor liefhebbers van locale en oorlogsgeschiedenis vult dit boek een leemte in de verslaglegging van dit onderwerp tot nu toe.
De namenindex van dit boek met 3361 namen van evacuees, hongervluchtelingen, kwartiergevers en pleegouders kunt u doorzoeken via de pdf op onze website.

Het boek bevat 568 bladzijden, hardcover, A4-formaat en telt meer dan 750 meest nooit eerder gepubliceerde foto’s. Bestellen kan per telefoon of per mail. De prijs is bij voorintekening € 25,- (na 1 juni 2023 € 27,50)
Informatie:Doede Douma, 0519-242029 doededouma apestaartje gmail.com
Reinder Tolsma, 0519-241593 r.tolsma01 apestaartje knid.nl

Al eerder verscheen in 2019 van dezelfde auteurs Vluchtelingen in Oostdongeradeel 1940-1945.

Cover boek Vluchtelingen in Westdongeradeel 1940-1945
 Posted by at 12:20

  One Response to “Boek Vluchtelingen in Westdongeradeel 1940-1945”

  1. Hoi Doede.
    Ik wil een ex. bestellen..
    Einte Pfins.
    Hoeft niet te worden verzonden. Ik haal het wel op bij jou in Metslawier.

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.