mei 122023
 

De Zomerexpositie van de Grote of Sint Martinuskerk aan de Markt 2 te Dokkum begint op vrijdag 12 mei om 14.00 uur.
De titel van de expositie is ‘Sprekende Stenen’. Deze tentoonstelling vertelt via verschillende soorten stenen het verhaal van Dokkum en haar inwoners. Het gaat over de Markt en over de Grote Kerk, over het ontstaan van Dokkum, over vroeger en over nu.
Amateur historicus, de heer Jan de Jager, zal deze middag het eerste exemplaar van het boek ‘Sprekende Stenen’, (zie ook de namenindex van de grafstenen in de kerk op onze site) dat hij schreef over de grafstenen in de kerk, uitreiken.
‘Sprekende Stenen’ is te zien van 13 mei t/m 11 september 2023 op woensdag-, vrijdag-, zaterdagen zondagmiddag in de Grote Kerk op de Markt te Dokkum. Openingstijden van 14.00 – 17.00 uur.
Na 11 september alleen op zaterdagmiddag.

Sprekende Stenen
De titel van de expositie is ‘Sprekende Stenen’. Deze tentoonstelling vertelt via verschillende soorten stenen het verhaal van Dokkum en haar inwoners. Het gaat over de Markt en over de Grote Kerk, over het ontstaan van Dokkum, over vroeger en over nu.
De zerken in de vloer van de Sint-Martinuskerk komen uitgebreid aan het woord.
Bij de laatste grote renovatie in 1964 zijn de toen gevonden stenen teruggelegd en hebben ze een nieuwe plek gekregen in de vloer van de kerk. Er liggen geen menselijke resten meer onder, deze zijn elders herbegraven. Vaak vragen bezoekers zich af of er nog verre verwanten in de kerk begraven zijn. Anderen zijn meer geïnteresseerd in de historische achtergrond. Op een enkele zerk is er een relatie met het verleden van Dokkum als zeehaven.
Op panelen vindt u informatie over enkele personen die genoemd worden op de zerken, over symbolen en over familiewapens.
Amateur historicus Jan de Jager heeft onderzoek naar de grafstenen gedaan en gegevens gebundeld in een boek met dezelfde titel als de tentoonstelling: Sprekende Stenen.
Het boek is in de kerk verkrijgbaar. Naast het boek is er ook een index met namen.
Bij het onderzoek is gebleken dat het verhaal verder zal gaan. Er liggen namelijk veel meer stenen in de kerk dan ons tot nu toe op basis van bekende foto’s en een publicatie van Tresoar bekend was.
Waarschijnlijk zullen ook bezoekers meer over de zerken kunnen vertellen.
Het boek is te bestellen bij de auteur via: kouweg@knid.nl, Kosten 35 euro en 8 euro verzendkosten.
Het is de bedoeling dat er een tweede deel zal volgen.

Cover boek Sprekende Stenen, Dokkum
 Posted by at 10:10

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.