dec 022022
 

Het decembernummer van ons verenigingsblad De Sneuper, nummer 148, met op de cover het portret van patriot Reinder van Kleffens, biedt weer voor elk wat wils.

Dit nummer heeft iets met vlaggen. Volgens Sjoerd de Boer is er niets nieuws onder de zon: het vlaggenprotest wordt al eeuwen gedaan!
Bij Reinder van Kleffens ging de vlag uit voor de Bataafse Republiek; als fervent patriot was hij regent en bestuurder van de Republiek en Sjoerd Schaaf schetst zijn levensverhaal in het ‘cover-artikel’ van De Sneuper 148.
Nog veel meer vlagvertoon bij het dorp Damwâld dat als enig dorp ( ! ) in Dantumadiel nog steeds geen dorpswapen en -vlag heeft vastgesteld. Rudolf Broersma is de vaandeldrager van de Fryske Rie foar Heraldiek, die zich daarom opnieuw afvraagt hoe de vlag er nu bijhangt in Damwâld.

Maar er staan ook artikelen in De Sneuper 148, die onder andere vlag passeren: Johannes Hilarides hing niet de vlag, maar een uitdagend uithangbord uit in de Hoogstraat. Piet de Haan en Piter van Tuinen wisten te lokaliseren waar dat precies was.
Frederika Rappold was de eerste vrouwelijke predikant ‘in het einde der wereld’ en Majella Voorhans legt uit dat zij een kind van haar tijd was.
André Buwalda denkt dat hij de ouders van Abel Tasman gevonden heeft en roept op tot verder genealogisch en historisch onderzoek.
Mattie Bruining heeft de ansichtkaarten van haar pake Jelle Hoeksma opgezocht en vertelt over zijn militaire loopbaan en verblijf in Hagestein in 1914.
De vaste rubrieken en bijdragen zijn weer van Hans Groeneweg (Column), Reinder Tolsma (Vergane Glorie van Allemastate), Lisette Meindersma (twee boeken Ingeboekt), Nykle Dijkstra (ging op Museumbezoekje naar Fogelsanghstate) en Hans Zijlstra beschreef weer in zijn rubriek Zijlstra Zocht diverse historische vondsten, zodat er weer een gevarieerd nummer van ons blad ligt, ondanks het feit dat er dit keer voor € 1 meer het ‘normale’ aantal van 32 bladzijden in zit. De vlag kan weer uit voor De Sneuper!

En ook nu geldt weer: Stuur uw onderzoek, artikel of namenlijst in om uw kennis te delen met onze ruim 700 leden, duizenden websitebezoekers, social mediavolgers en diverse grote instellingen. Of schrijf eens een korte tekst over een familie-erfstuk. Wij kunnen u daarbij helpen!

Cover De Sneuper 148

Inhoudsopgave De Sneuper 148:
HISTORIE & STREEKGESCHIEDENIS
Vlaggenprotest: niets nieuws onder de zon, Sjoerd de Boer
Frederika Rappold: kind van haar tijd, Majella Voorhans

GENEALOGIE & FAMILIEGESCHIEDENIS
Reinder van Kleffens: regent & patriot, Sjoerd Schaaf
Johannes Hilarides in Dokkum, Piet de Haan en Piter van Tuinen
De ouders van Abel Tasman?, André Buwalda
Hagestein 1914 : militaire loopbaan J. Hoeksma, Mattie Bruining

RUBRIEKEN & COLUMNS
Je mutte mar hoare, Hans Groeneweg
Vergane Glorie: Allemastate te Aldwâld, Reinder Tolsma
Heraldiek: dorpswapen en -vlag Damwâld?, Rudolf Broersma

DIGITAAL, ACTUEEL & VARIA
Museumbezoek: Museum Fogelsangh State, Veenklooster, Nykle Dijkstra
Ingeboekt: Niet waard om.. en Familie Hoekstra, Lisette Meindersma
Zijlstra Zocht, Van Holdinga tot Ameland, Hans Zijlstra

Wilt u ook meegenieten van de interessante verhalen uit onze regio, dan kunt u zich eenvoudig aanmelden als lid (slechts 17,50 euro per jaar voor oa 4 x De Sneuper en deelname aan ledendagen) via dit online formulier. Eventueel kunt u ook losse nummers bestellen (indien nog in voorraad, anders digitaal) voor 6 euro per stuk (incl. porto in NL).

Oude nummers van De Sneuper, tot 2 jaar geleden, kunt u online doorbladeren via het klikken op de Sneuper-covers op deze pagina. Oudere nummers van De Sneuper vindt u als pdf op deze pagina.

Als u nog geen automatische incasso-machtiging aan onze penningmeester gegeven hebt voor de contributie, doe dat dan alsnog (ook voor komende jaren) of maak binnenkort uw contributie over!

U kunt ook altijd een ruim van de belasting aftrekbare gift doen. Wij zijn immers een Algemeen Nut Beogende Instelling: Culturele ANBIVoor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.
Dus een particulier die 1000 euro schenkt mag 1250 euro van de belasting aftrekken, een bedrijf zelfs 1500 euro.

 Posted by at 20:53

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.