nov 112022
 

Datum: woensdag 16 november 2022
Tijd: 20.00 uur
Locatie: DoRe-kerk aan de Legeweg 14 in Dokkum

Paul Borghaerts is auteur van het boek ‘Houtstromen’. Een citaat van Paul: “Een paar weken geleden liep ik nog in jullie mooie stad rond. Het blijft één van de juweeltjes van Friesland. Ik heb er meerdere panden onderzocht, waaronder ook panden in de omgeving van Dokkum. Ik kom er graag en doe er graag onderzoek.”

In ‘Houtstromen’ ontrafelt Paul Borghaerts de herkomst van hout waarmee boerderijen gebouwd werden in Noord-Nederland in de periode van 1550 tot 1950. Hij stelt vast dat de herkomst van het hout in de loop der jaren verschoof. Zo werd er aanvankelijk hout uit West-Duitsland en Zuid-Noorwegen geïmporteerd, maar later kwam het uit de Baltische staten en zelfs Wit-Rusland.

Hoogstraat 5 Dokkum met eikenhout uit 1503
Foto Paul Borghaerts.

Inmiddels is zijn onderzoek al veel verder dan alleen maar boerderijen en kerken. Dankzij een omvangrijk onderzoek naar de houtconstructies van kerken, stadspanden en boerderijen, maar ook naar schilderijen (hij dateerde oa de panelen van een serie van 18 portretten van officieren uit de Friese regimenten in de 17e eeuw, waarover een publicatie in De Vrije Fries van 2023 met Yme Kuiper en André Buwalda) en andere objecten, is er een grote collectie stalenmateriaal ontstaan aan de hand waarvan de herkomstgebieden en perioden van de houtstromen naar Friesland zichtbaar konden worden gemaakt. In de herkomstgebieden vond overwegend roofbouw en kaalslag van de bossen plaats. Daardoor, maar soms ook vanwege politieke redenen (bv oorlogen), verschoof de herkomst van het bouwhout steeds opnieuw.

Tegenwoordig is Borghaerts werkzaam in heel Nederland, waardoor het gebied waar het hout uit het ‘noorden’ terecht kwam ook steeds duidelijker in kaart kan worden gebracht. Belangstellenden kunnen contact met hem opnemen via https://houtdatering.nl/

Paul zal eerst kort uitleggen hoe dendrochronologie in zijn werk gaat en daarna vertelt hij over de herkomst van bouwhout door de eeuwen heen, met name aan de hand van panden uit Dokkum en omgeving.

Parkeren: gratis op parkeerterrein de Helling aan het Hellingpad 6.
Graag tot ziens op 16 november aanstaande! De deuren staan gastvrij open voor u als bezoeker vanaf 19.30 uur.

De toegang is gratis voor eenieder!

Gebint van Dijk 2 te Dokkum. Foto Paul Borghaerts.

 Posted by at 10:43

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.