okt 042022
 

Op zaterdag 8 oktober 2022 vindt in Hegebeintum de najaarsledendag plaats van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland.
De Ledendag start om 10 uur met bezoek aan het nieuwe Bezoekerscentrum Hegebeintum, en vervolgens de Terp fan de Takomst (Blije) en ook aan de kerk op de terp van Hegebeintum.
Bij slecht weer wordt niet de Terp van de Takomst bezocht maar het Kweldercentrum in Hallum. Neem goede schoenen of laarzen mee! Zie ook onze Agenda voor details.

Inloop vanaf 10 uur. Aan het einde van de dag is er ook de mogelijkheid Harsta State te bezoeken.

Het bestuur stelt voor te benoemen mevrouw Petra Deutekom en de heer Dick Bunskoeke.

Hierbij ook het recente persbericht van Stichting Terp Hegebeintum en Hendrick de Keyser Monumenten:

Stichting Terp Hegebeintum stelt al sinds jaar en dag het archeologisch steunpunt en de Romaanse kerk op de terp open voor bezoek. Vanaf eind oktober wordt hier nog een onderdeel aan toegevoegd. Na een grondige restauratie zal de eens zo lommerrijke Harsta State worden opengesteld voor publiek.

Stichting Terp Hegebeintum runt vanuit het Kennis- en Informatiecentrum de openstelling van het archeologisch steunpunt met informatie over terpen en de terp van Hegebeintum in het bijzonder en de fraaie Romaanse kerk. Dit prachtige ensemble wordt binnenkort aangevuld met de mogelijkheid een bezoek te brengen aan Harsta State. Zo krijgt iedere bezoeker een fraai inzicht in het leven in een terpdorp op een steenworp afstand van de Waddenzee; je ademt hier de ziltige zeelucht.
In 2018 werd Hendrick de Keyser Monumenten eigenaar van de State. Om tuin en state te behouden werd het pand door het echtpaar Van Riemsdijk geschonken aan de landelijk opererende monumentenvereniging. Na uitvoerig onderzoek naar het gebouw en de vroegere bewoners en een grondige restauratie, is de state nu klaar om haar gasten te ontvangen.

Je kunt straks een deel van het huis bezoeken en bovendien kun je zelfs in de state overnachten. Naast de te bezichtigen salon die voorzien is van uniek houtsnijwerk in Lodewijk XVI-stijl, is de tuin met haar stinzenplanten een absolute must. Dat de kerk en de state onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, blijkt uit de unieke rijke collectie rouwborden die in de kerk hangen. Ze behoren tot de families die in de loop der eeuwen op Harsta State hebben gewoond. De verbondenheid van dit bijzondere cultureel erfgoed van terp, kerk en state, maakt dat je dit ensemble niet los van elkaar kunt zien. Om die reden zijn Stichting Terp Hegebeintum en Hendrick de Keyser Monumenten een samenwerking aangegaan.
Zij trekken samen op in de openstelling van terp, kerk en state en hebben met elkaar een vrijwilligerscoördinator gezocht en aangesteld.
Vanaf 1 oktober zal Liesbeth ten Wolde uit Hurdegaryp de vrijwilligers van het Kennis- en Informatiecentrum, kerk en de (tuin)vrijwilligers van de Harsta State coördineren. De State is vanaf 28 oktober geopend voor publiek. Hendrick de Keyser overnachten én bezoeken gaan hier hand in hand, je kunt overdag een deel van het huis bezoeken en nadat je het huis hebt bezocht, kun je er blijven overnachten. Een prachtige toevoeging voor het Hegebeintum, vanaf waar je van de hoogste terp van Fryslân de Waddenzeedijk kunt zien en je je kunt onderdompelen in de geschiedenis van de terp en kerk én binnenkort ook state. Voor openingstijden van het bezoekerscentrum zie https://www.hegebeintum.info/home

Voor informatie over de State zie https://www.hendrickdekeyser.nl of voor overnachtingen https://www.hendrickdekeyser.nl/overnachten/harsta-state

 Posted by at 18:54

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.