okt 012022
 

Over de Dokkumer schilder Aldert Jacobs van der Poort (1771-1807) is nog vrij weinig gepubliceerd.

Van een recente tentoonstelling in het Fries Landbouwmuseum hebben we een online foto-album gemaakt. Hiermee krijgt u een breed beeld van het werk van deze onderbelichte kunstschilder. Vooral zijn bewaard gebleven schetsboek geeft een aardig inkijkje in zijn kwaliteiten.

In 2012 hield Peter Karstkarel nog wel een lezing over de behangselschilderingen van Aldert Jacobs van der Poort.

In de database van de Ottema-Kingma Stichting (OKS) zijn deze behangselschilderingen, na aankoop op een veiling van Christie’s, opgenomen. Na de vervaardiging in 1770 voor de Leeuwarder koopman Marten van der Veen, verdwenen ze via Marokko naar Frankrijk, alwaar ze in een kasteel waren ingebouwd. Na het overlijden van de eigenaresse kwamen ze weer op de markt en kwamen ze terug naar Friesland!

 Posted by at 14:38

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.