sep 222022
 

In de eerste vijfentwintig jaren na de oorlog was Dokkumer Piet Oberman als voormalig verzetsleider in met name Friesland een bekend persoon. Vooral de film De Overval uit 1962 had zijn naam nog eens extra op de kaart gezet. En na de oorlog timmerde hij met zijn grootste houthandel van Friesland flink aan de weg.

Maar vijftig jaar na zijn overlijden zijn de herinneringen aan hem vervaagd en heeft niemand meer helder voor ogen wie hij nu feitelijk was en welke rol hij speelde in deze streken. Uit wat voor familie kwam hij? Wie was hij als mens? Wat was nu precies zijn aandeel in de Tweede Wereldoorlog? Wat betekende hij met zijn houthandel voor Dokkum en omstreken?

De biografie ‘Piet Oberman. De man en de mythe‘ geeft antwoorden op al deze vragen. Schrijver Hessel de Walle en mede-onderzoekers Warner Banga en Herman Oberman – een verre neef met een uitgebreid familiearchief – wisten na gedegen speurwerk alle belangrijke feiten boven tafel te krijgen. Waaronder veel onbekende.

Zo levert het boek nieuwe inzichten in het aandeel van Oberman in de opmars van de Canadezen naar Dokkum in april 1945, geeft het nieuwe details over zijn zakelijke verwikkelingen voor zijn intrede in de KP in het voorjaar van 1944, met name over zijn lucratieve handel in generatorhout. Ook is er een apart hoofdstuk gewijd aan Petrus Mous, de man die in april 1945 na de bevrijding van Dokkum in opdracht van Oberman werd gefusilleerd.

Interviews met verschillende voormalige medewerkers geven een goed beeld van het reilen en zeilen van Obermans houthandel, die hij na de oorlog wist uit te bouwen tot de grootste van Friesland. Het boek besteedt eveneens veel aandacht aan het Dokkum van Obermans tijd.

Geïnteresseerd in alle verhalen? Het boek is nu bij voorintekening te bestellen via de website www.teken-in.nl/hessel-de-walle-piet-oberman-de-man-en-de-mythe. Op 18 november 2022, de dag van de uitreiking van het eerste exemplaar, kan het boek desgewenst worden opgehaald bij de Brouwerij Dockum op de Hogedijken. Vanaf 13.00 uur.

Piet Oberman. De man en de mythe. ISBN: 9789492052872. 368 pagina’s. Harde kaft. Prijs € 35,-

Mensen op de foto, genomen in het huis van Oberman: filmregisseur Bert Haanstra, Piet Oberman, Joop Willemse, professor Lou de Jong, Gerben Oppewal, Willem Stegenga en Chris Hofing.

Mensen op de foto, genomen in het huis van Oberman: filmregisseur Bert Haanstra, Piet Oberman, Joop Willemse, professor Lou de Jong, Gerben Oppewal, Willem Stegenga en Chris Hofing.

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.