sep 042022
 

De Stichting Historia Doccumensis heeft in samenwerking met de gemeente Noardeast-Fryslân het in 2015 verschenen boek ‘Ontsnapt aan het bloedbad’ opnieuw uitgegeven ter gelegenheid van de ‘Geboorte van Nederland – 1572’ die dit jaar herdacht wordt.

Symposium Waalse Furie 1572

Het jaar 1572 is het begin van de ‘Geboorte van Nederland’ en een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Elke stad en veel dorpen in ‘de Nederlanden’ speelden hierin hun eigen rol en hebben hierin een eigen historie. In diverse steden in Nederland wordt stilgestaan bij deze gebeurtenis. Zo ook in Dokkum: op vrijdag 9 september is er een speciaal symposium in de Grote Kerk in Dokkum over de ‘Waalse Furie’ die toen over Dokkum ging.

Tijdens een speciaal symposium wordt stilgestaan bij deze thema’s en wordt de rol van Dokkum in dit geheel uitgelicht. Tijdens deze bijeenkomst zijn er drie sprekers. Herman Pleij, emeritus-hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, restauratie-architect Siebe van Sijen en Ihno Dragt, voormalig directeur van Museum Dokkum.

Herdruk boek en De Sneuper

Die laatste schreef in al 2015 bij zijn onderzoek naar de opgravingen in de Bonifatiusterp van Dokkum het boek ‘Ontsnapt aan het bloedbad, over Hendrik van Bra’s verhaal over de ‘Waalse Furie’ van 1572’. Dankzij de financiële steun van de Gemeente Noardeast-Fryslân is het boek gebonden in harde kaft nu voor slechts € 15 verkrijgbaar bij de Dokkumer boekhandels en Museum Dokkum, waar een special expositie over de ‘Waalse Furie’ te zien is.

Het septembernummer van verenigingsblad ‘De Sneuper’ van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland is eveneens deels aan de ‘Waalse Furie’ gewijd. Donateurs van de Stichting ‘Oud-Dockum’ kunnen het boek binnenkort in een speciale versie (met softcover) in hun brievenbus verwachten.

Het eerste exemplaar van ‘Ontsnapt aan het bloedbad’ wordt op vrijdag 9 september tijdens het symposium in de Grote Kerk van Dokkum officieel aangeboden. Meer informatie op www.historia-doccumensis.nl bij ‘Publicaties’. Ook zal het nieuwste nummer van ledenblad De Sneuper van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland tijdens dit symposium worden uitgereikt.

 Posted by at 14:55

  3 Responses to “Herdruk ‘Ontsnapt aan het bloedbad’ verschenen”

 1. Ik ben de dochter van Ymke Sinia en Sipkje Vellinga geboren in Dokkum in 1921. Mijn twee zusters zijn ook in Dokkum geboren. In 1952 mijn ouders immigreerden naar Zuid Afrika waar ik in 1954 geboren is. Ik heb een pasje voor Dokkum waar mijn voorvaderen komt van. Mijn familie blijft almal in Nederland en vooral Friesland.
  Mijn moeder’s vader, Jan Vellinga schetsen in zijn leeftijd 25 boeken vol schetsen van Dokkum en omgeving. Ik en mijn neef, Harry Jan Bos hebt besloten om de boeken aan de Historische Vereniging te schenken in de nabije toekomst.

   
  • Een goeden dag, Janna,
   Bajie dank voor uw goede gedachte om de schetsen van Dokkum – met de hand van uw grootvader gemaakt – aan ons ‘de boeren van toen, maar ook van nu’ ‘ te schenken.
   Het zal waardevol zijn, ook voor de mensen die nu zoveel herinneringen hebben aan hun jeugd, of zelfs de zwarte kleigrond in Friesland, waar hun voorouders hebben geleefd als ‘roots’ ervaren, die met alle obstakels, en niet uitgekomen verwachtingen hebben besloten te emigreren, naar een bijzonder mooi land als Zuid Afrika.
   Wij – Jeanne en Joop Poortenga – zijn er 5 weken van ons leven geweest, op trektocht, door natuurgebieden, hebben een beetje mogen ervaren hoeveel goeds uw land te bieden heeft. En dan toch, Friesland, dat blijft trekken in uw ziel. De combinatie is zo slecht nog niet. We wish you the value of sharing hapiness.
   Jeanne en Joop Poortenga – let me know if you want too… jooppoortenga@ziggo.nl

    
 2. Rond 1950 verscheen dit kinderboek: GALIËN, S.M. van der – De turfschippersjongen van Akkerwoude. Een verhaal van avontuur uit het jaar 1572.

   

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.