sep 092022
 

Het septembernummer van ons verenigingsblad De Sneuper, nummer 147, met op de cover de kaart met de aanval op Dokkum in 1572, biedt weer voor elk wat wils.

De Waalse Furie van 1572 leverde ons, naast het hoofdartikel van Ihno Dragt, via de Robles-atlassen de oudste kaarten van Dokkum op en die konden we weer goed gebruiken bij een reconstructie naar aanleiding van ontdekkingen van Piet de Haan over een vroeg-17e-eeuwse kaatsbaan bij de Markt.
Webmaster Hans Zijlstra struint vaak door voor ons onbekende (digitale) archieven en het is verbazingwekkend hoeveel informatie er zo over de 16e-eeuwse edelman Wilco van Holdinga uit Noordoost-Friesland en zijn familie- en vriendennetwerk boven water komt. Kijk trouwens ook maar eens op: https://www.hvnf.nl/alba-amicorum-met-friese-inscripties-en-meer/
Ook Antonia Veldhuis dook in de archieven en kwam een testament tegen, waarin de 17e-eeuwse Joannes Wemerus zijn eigen zoon Tjerk een ‘verkwister van goederen’ noemt. Hilbert de Vries van Schiermonnikoog legt uit waarom er twee vuurtorens op zijn eiland staan. Sjoerd Schaaf dook in het leven van de Dokkumer patriot Pieter Breugeman en het verhaal van Piet de Haan over de ‘gewaldige provoost’, zeg maar de beul van de admiraliteit, kan eindelijk geplaatst worden in dit nummer van De Sneuper.
Herman Oberman beschrijft een bijzonder erfstuk (en doet een oproep om de muziekbladen op piano te spelen en op te nemen) en de vaste bijdragen zijn weer van Rudolf Broersma (Heraldiek), Reinder Tolsma (Kerkklokken), Lisette Meindersma en Pyt Nauta (Museumbezoekje / Ingeboekt).

De vaste rubrieken worden weer aangenaam gevuld door Hans Groeneweg, maar door het uitgebreider artikel over Wilco van Holdinga heeft Hans Zijlstra zijn rubriek Zijlstra Zocht voor een keer opgeofferd.

En ook nu geldt weer: Stuur uw onderzoek, artikel of namenlijst in om uw kennis te delen met onze ruim 700 leden, duizenden websitebezoekers, social mediavolgers en diverse grote instellingen. Of schrijf eens een korte tekst over een familie-erfstuk. Wij kunnen u daarbij helpen!

Inhoudsopgave De Sneuper 147:
HISTORIE & STREEKGESCHIEDENIS
Waalse Furie over Dokkum, Ihno Dragt
De kaatsbaan van Dokkum, Piet de Haan
Kerkklokken van Oostdongeradeel (deel 5), Reinder Tolsma
Twee vuurtorens op Schiermonnikoog, Hilbert de Vries
De gewaldige provoost, Piet de Haan

GENEALOGIE & FAMILIEGESCHIEDENIS
Wilco van Holdinga, familie en vrienden, Hans Zijlstra
Terquinius Wemerus, verkwister van goederen?, Antonia Veldhuis
Pieter Breugeman: Een Dokkumer patriot, Sjoerd Schaaf

RUBRIEKEN & COLUMNS
Je mutte mar hoare, Hans Groeneweg
Opvallend erfstuk: Muziekstuk Waterloo, Herman Oberman
Heraldiek: Wapens Sibrandahûs & Wâlterswâld, Rudolf Broersma

DIGITAAL, ACTUEEL & VARIA
Museumbezoek: ’t Fiskershuske Moddergat, Lisette Meindersma
Ingeboekt: Niet waard om.. en Ferwert, Lisette Meindersma en Pyt Nauta

Wilt u ook meegenieten van de interessante verhalen uit onze regio, dan kunt u zich eenvoudig aanmelden als lid (slechts 15 euro per jaar voor oa 4 x De Sneuper en deelname aan ledendagen) via dit online formulier. Eventueel kunt u ook losse nummers bestellen (indien nog in voorraad, anders digitaal) voor 6 euro per stuk (incl. porto in NL).

Oude nummers van De Sneuper, tot 2 jaar geleden, kunt u online doorbladeren via het klikken op de Sneuper-covers op deze pagina. Oudere nummers van De Sneuper vindt u als pdf op deze pagina.

Als u nog geen automatische incasso-machtiging aan onze penningmeester gegeven hebt voor de contributie, doe dat dan alsnog (ook voor komende jaren) of maak binnenkort uw contributie over!

U kunt ook altijd een ruim van de belasting aftrekbare gift doen. Wij zijn immers een Algemeen Nut Beogende Instelling: Culturele ANBIVoor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.
Dus een particulier die 1000 euro schenkt mag 1250 euro van de belasting aftrekken, een bedrijf zelfs 1500 euro.

 Posted by at 17:47

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.