jun 092022
 

Het Huisnamenproject is een actie om oude huisnamen met steun van de SOM [Stads Ontwikkelings Maatschappij] terug in het stadsbeeld van Dokkum te brengen.

Wat zijn Huisnamen?

In Dokkum werden de huisnummers pas rond 1805 ingevoerd. Straatnamen waren er wel maar ze kwamen lang niet overeen met de huidige straatnamen. Wie waar woonde was dan ook lang niet altijd duidelijk. Pas na de invoering van het Kadaster in 1832 werd het duidelijk wie de eigenaren van de panden in Dokkum waren.

Voor de invoering van huisnummers, het Kadaster en (officiele) straatnamen werd er vaak gebruik gemaakt van een Huisnaam, Uithangbord of een Gevelsteen om aan te geven waar iemand woonde of wat voor nering er in het pand gevestigd was.

Huisnamen zijn geschilderde namen op de gevel van een pand. Ze kwamen in alle maten en vormen voor en hadden soms een relatie met de nering die in pand gevestigd was. In veel historische steden zijn ze nog aanwezig of zijn ze opnieuw aangebracht. In het verleden sierden vele Huisnamen ook de Dokkumer gevels. Veel van die namen zijn teruggevonden en konden na historisch onderzoek gekoppeld worden aan een huidige locatie, met daarbij de aantekening dat de oorspronkelijke panden daarop de naam niet meer hadden.

– Voorbeelden: De Drie Rosenobelen, De Witte Swaan, Het Witte Hert etc

– Past een oude naam op een modern gebouw?

– Wat is de mooiste naam?

– Welke bijzondere naam kunnen we beter maar niet terugplaatsen?

Het is een intiatief van vier Dokkumers.

– Jan Buwalda, namens Stichting Oud Dockum en contactpersoon met de SOM.
– Hein Joustra, fotografeert de aangewezen panden.
– Onno Loonstra, ontwerpt en plaatst de namen.
– Piet de Haan, historisch onderzoek, namens Historische Vereniging Noordoost-Friesland. Volgens De Haan zijn de huisnamen te verdelen in een aantal groepen: beroepsnamen (zoals ‘In De Gloeiende Oven’ voor een bakker, wat overigens ook weer de naam van het schip van een Dokkumer branderkapitein was), Bijbelse namen (‘Het Huis Babylonië’), dierennamen (‘De Vergulde Os’) en wapens van steden (‘Het Huis Harlingen’).

Woensdagochtend 9 juni 2022 werd Piet de Haan telefonisch geïnterviewd bij Omrop Fryslân.

Ook op RTV NOF was er aandacht, met video, voor het huisnamenproject.

Zie ook Dokkumer binnenstad steeds meer in oude stijl.

De Drie Witte Leliën, Suupmarkt 2-4
 Posted by at 12:30

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.