Het juninummer van ons verenigingsblad De Sneuper, nummer 146, met op de cover het huis met de Schonegevel, biedt weer voor elk wat wils.
Door de oorlog in de Oekraïne is de angst voor een nucleair conflict net als toen weer heel actueel geworden. Matheus Posthumus legt uit hoe de Bescherming Bevolking (BB) de bevolking na de Tweede Wereldoorlog tegen de gevolgen van oorlogsgeweld moest beschermen.
Dit nummer begint met liefst twee artikelen over de familie Schonegevel en de fraaie gevels, waaraan zij hun familienaam ontleenden. Piet de Haan zocht het allemaal precies uit met de panden en Sjoerd Schaaf legt uit wie Taco Schonegevel was. Met hulp van Siebe van Seijen reconstrueerden we de schone gevel waar het allemaal over gaat. De redactieleden waren sowieso productief tijdens de pandemie, want ook Lisette Meindersma (over Christiaan Jacobsz Ouwens) en Theo Delfstra (over de familie Delfstra) schreven artikelen.
André Staal legt de herkomst van het toponym Engelsmanplaat uit en Haije Dijkstra ontdekte een onbekende prent van Former van der Elst.
Peter van der Meij schrijft over het ‘eervolle’ ontslag van burgemeester Jonker na de oorlog. Reinder Tolsma beschrijft de Offingaburg te Hallum en Sytske Veltman het erfstuk van haar pake.
En niet te vergeten: we kunnen en mogen weer naar het museum! In Hegebeintum openden ze in coronatijd een prachtig bezoekerscentrum en Jelle Arjaans en Johan van Gent nodigen u uit om daar gauw een kijkje te nemen.
De vaste rubrieken worden weer aangenaam gevuld door Hans Groeneweg, Rudolf Broersma met heraldiek en Hans Zijlstra met Zijlstra Zocht.
En ook nu geldt weer: Stuur uw onderzoek, artikel of namenlijst in om uw kennis te delen met onze ruim 700 leden, duizenden websitebezoekers, social mediavolgers en diverse grote instellingen. Of schrijf eens een korte tekst over een familie-erfstuk. Wij kunnen u daarbij helpen!

Inhoudsopgave De Sneuper 146:
HISTORIE & STREEKGESCHIEDENIS
Familie & huis met de Schonegevel, Piet de Haan
Verborgen verleden: Sporen Koude Oorlog, Matheus Posthumus
Engelsmanplaat, André Staal
Christiaan Jacobsz Ouwens, Lisette Meindersma
Former Jans van der Elst, Haije Dijkstra
Ontslag van burgemeester Jonker, Peter van der Meij
GENEALOGIE & FAMILIEGESCHIEDENIS
Taco Schonegevel: man van de vooruitgang, Sjoerd Schaaf
Stamvader Ate Egberts Delfstra, Theo Delfstra
Het familieportret van…, Theo Delfstra
RUBRIEKEN & COLUMNS
Je mutte mar hoare, Hans Groeneweg
Vergane Glorie: Offingaburg te Hallum, Reinder Tolsma
Opvallend erfstuk: Pakes eeuwenoude boek, Sytske Veltman
Heraldiek: Wapens Readtsjerk en Rinsumageast, Rudolf Broersma
DIGITAAL, ACTUEEL & VARIA
Zijlstra Zocht: Van Eminga tot DNA, Hans Zijlstra
Museumbezoek: KYS Hegebeintum, Jelle Arjaans
Wilt u ook meegenieten van de interessante verhalen uit onze regio, dan kunt u zich eenvoudig aanmelden als lid (slechts 15 euro per jaar voor oa 4 x De Sneuper en deelname aan ledendagen) via dit online formulier. Eventueel kunt u ook losse nummers bestellen (indien nog in voorraad, anders digitaal) voor 6 euro per stuk (incl. porto in NL).
Oude nummers van De Sneuper, tot 2 jaar geleden, kunt u online doorbladeren via het klikken op de Sneuper-covers op deze pagina. Oudere nummers van De Sneuper vindt u als pdf op deze pagina.
Als u nog geen automatische incasso-machtiging aan onze penningmeester gegeven hebt voor de contributie, doe dat dan alsnog (ook voor komende jaren) of maak binnenkort uw contributie over!
U kunt ook altijd een ruim van de belasting aftrekbare gift doen. Wij zijn immers een Algemeen Nut Beogende Instelling: Culturele ANBI. Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.
Dus een particulier die 1000 euro schenkt mag 1250 euro van de belasting aftrekken, een bedrijf zelfs 1500 euro.