apr 152022
 

spannend tijdbeeld van 18e-eeuws Dokkum

“Niet waard om opgehangen te worden” is de prikkelende titel van de meeste recente pennenvrucht van Ihno Dragt, oud-directeur en conservator van Museum Dokkum. Hij schreef het boek op verzoek van de Stichting Historia Doccumensis.

Burgemeesterszonen

Het boek is een bron van informatie over het Dokkum uit einde 18e eeuw en ook een spannend verhaal. Centraal staat een proces tegen vijf zonen van Dokkumer notabelen dat werd aangespannen wegens hun molest van een Groninger koopman, die op doorreis met de trekschuit naar Groningen in december 1784 Dokkum had aangedaan.

Hij werd herkend door één van de vijf, die door toedoen van de koopman ternauwernood een tocht over het ijs van de Zuiderzee had overleefd. Deze zon dus op wraak en werd daarbij geholpen door zijn vrienden, die niet geheel van onbesproken gedrag waren. Voor dat gedrag werden ze nooit zwaar gestraft, het waren immers burgemeesterszonen …

De jongens moesten zich uiteindelijk op provinciaal niveau verantwoorden voor hun actie. Ze werden nu wel streng gestraft, te meer daar hun optreden totaal uit de hand was gelopen en de koopman maar ternauwernood aan een volksgericht wist te ontkomen.

Het aardige is dat de huidige burgemeesterszonen uit Dokkum ook een rol zullen spelen bij de presentatie van het boek in de Vroedschapszaal van het Dokkumer Stadhuis.

Patriottentijd

Tijdens het eind van de 18e eeuw (1782-1787) wonnen patriotten (tegenstanders van het autoritaire bewind van de stadhouder en het regentensysteem) sterk aan invloed. Daarom besteedt de auteur niet alleen ruim aandacht aan de rol van de Dokkumers die terechtstonden en hun familierelaties, maar ook aan hun rol in het politieke bestel van die tijd. Twee burgemeesters van Dokkum, Lieuwe Reinders Synia en zijn schoonzoon mr. Joachim van Vliet, speelden hierin een sleutelrol. De opmerkelijke levensloop van mr. van Vliet, gekenmerkt door een hoge vlucht en een diepe val, rechtvaardigt een aparte aan hem gewijde bijlage.

De officiële presentatie van het rijk geïllustreerde boek is op vrijdag 29 april 2022 om 16.00 uur in de Vroedschapszaal in het Stadshuis te Dokkum, waar burgemeester mr. Johannes Kramer en zonen het eerste exemplaar in ontvangst zullen nemen. Als dat maar goed gaat …

 Posted by at 16:49

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.