apr 252022
 

Op zondag 1 mei 2022 is van 13.00-17.00 uur op het terrein van het Fries Landbouwmuseum een open dag over veevervoer met een demonstratie van oude en nieuwe veeauto’s. Het is ook het startsein voor een speciale expositie in het museum: ‘Gelok! Geschiedenis van veehandel en veemarkten in Fryslân’. De entree is gratis.

Al eeuwenlang accepteren Friese veehandelaren met een ferme ‘handjeklap‘ en een krachtig uitgesproken GELOK (geluk) het bod van een verkoper. De koop is gesloten. Het is een bekend en beeldend tafereel dat zich afspeelt op de erven van veehouders en veemarkten. Onderhandelen ‘bij handslag’ en het vasthouden aan mondelinge koopovereenkomsten zijn traditionele elementen in de veehandel.

Sfeer van de veehandel en veemarkten
De veehandel en veemarkten waren belangrijk in het Friese maatschappelijk leven, maar zijn onderbelicht gebleven in de geschiedschrijving. Weinig mensen kennen nog de typische sfeer en hectiek van de veemarkten. De verhalen van de veehandel in Friesland en de activiteiten van de veehandelaren door de eeuwen heen vormen het onderwerp van de expositie ‘Gelok! Geschiedenis van veehandel en veemarkten in Fryslân’.

Gratis toegang demonstratie oude en nieuwe veeauto’s
Deze expositie loopt van 1 mei – 1 november 2022. Op zondag 1 mei, de eerste dag van de  expositie, is er op het terrein van het museum een open dag over veevervoer met een demonstratie van oude en nieuwe veeauto’s. Deze dag wordt in samenwerking met Vee & Logistiek Nederland georganiseerd. Het museum en de demonstratie zijn dan gratis toegankelijk.

Siebren van der Zwaag: ‘mijn ‘’oerpake’’ Durk Pilat ging al als jonge jongen met de biggenwagen elke dinsdag naar de veemarkt in Groningen. Veel van zijn manlijk nageslacht was en is nog steeds actief in de veehandel. Wij hebben als familieleden gemeend ons voorgeslacht en hun vele illustere collega’s te moeten eren met een kloek boek over de geschiedenis van de veehandel en veemarkten in Friesland, de enige provincie in Nederland met nog steeds een bloeiende veemarkt!

Onze leden Siebren van der Zwaag en ons oud-bestuurslid Arjen Dijkstra uit Nes (samen met Minie Baron en Dirk-Jan Pilat), publiceren het boek Geschiedenis van de veehandel en veemarkten in Friesland, waarvan u hieronder de cover ziet.

 Posted by at 15:08

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.