feb 192022
 

Door Jaap-Sip Faber

Op de website van de vereniging staat een online gezamenlijke stamboom welke gekoppeld is aan de beeldbank. Hier zijn de afgelopen maanden grote wijzigingen aan gedaan. Diverse stambomen en beeldbanken zijn samengevoegd en het is nu geschikt om met meerdere mensen samen te werken aan deze gezamenlijke genealogie.

Enkele jaren geleden heb ik mijn stamboom op Werelate.org geupload. Dit is een wereldwijde genealogie-database op internet. Diverse collega-Sneupers vroegen mij toen om ook hun stamboom-bestand hier in op te nemen, via een zogenaamd Ged-com bestand.

Het was een hele klus om alle dubbelen die ontstonden samen te voegen, maar het resulteerde erin dat onze gemeente en regio Noordoost-Friesland nog beter vertegenwoordigd was in Werelate dan ooit tevoren.

In 2020 werden we benaderd door Stichting Erfskip Terpdoarpen (SET) uit de voormalige gemeente Ferwerderadeel met de vraag om hun hele genealogiebestand met 130.000 personen bij ons onder te brengen omdat zij er mee wilden stoppen. Dit was inclusief de stamboomwebsite-software “TNG”. Aangezien de gemeenten net gefuseerd waren in de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslan was dit een mooi moment en een mooie aanvulling voor onze website. Wij hadden toen nog geen genealogie-database op HVNF.nl.
Ik heb daarna onze samengevoegde stamboom van Werelate met 50.000 personen gedownload en deze naast de genealogie van SET op onze website geplaatst. 

Vervolgens werden we benaderd door ons lid Ank van der Ploeg, om haar stamboombestand met 156.000 personen beschikbaar te stellen aan de vereniging.
Deze kwam ook naast SET als derde stamboombestand in de genealogie-database.

Echter we hadden dus op dat moment drie genealogie-databases naast elkaar op de website, met veel dubbele personen. Omdat dit niet erg overzichtelijk was, ben ik begonnen met samenvoegen van het Werelate-bestand met de stamboom van Ank van der Ploeg, en recent heb ik SET er bijgevoegd. Er zijn daarmee duizenden dubbelen en nog levenden uitgehaald. Het was een hele klus, maar uiteindelijk is het één stamboom bestand geworden van 262.000 personen!

Zie deze korte video voor een impressie hoe dit samenvoegen in zijn werk gaat:

Beeldbank:
We hadden een zelfgemaakte beeldbank op de website met ongeveer 1500 oude foto’s. Echter met de database van Stichting Erfskip Terpdoarpen kwam er, geïntegreerd met de stamboom in TNG, ook een nieuwe beeldbank op de website bij met ongeveer 3500 foto’s. We hadden dus ineens twee beeldbanken.

Ik heb uiteindelijk besloten om de foto’s van onze eigen beeldbank samen te voegen met de foto’s in TNG en daarbij ook meteen heel veel foto’s gekoppeld aan personen en woonplaatsen in de stamboom. De foto’s van SET waren veelal al gekoppeld aan personen.

Vanaf hier is het de bedoeling dat collega-Sneupers, leden van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland, eventueel een account kunnen krijgen om mee te helpen om de gezamenlijke genealogie, gekoppeld aan de beeldbank, verder uit te breiden. Vul het contactformulier op de website in indien u daar belangstelling voor heeft!

Intussen is de genealogie-database uitgegroeid tot het meest bezochte onderdeel van de website HVNF.nl

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.