nov 082021
 

FOUDGUM – Op vrijdag 12 november is in de Mariakerk van Foudgum de boekpresentatie van Onder Frieslands grauwe hemel door Johannes Keekstra. Het boek gaat over de Friese wortels en droeve Foudgumse preektijd van dominee François HaverSchmidt, die beroemd werd als de zwartgallige humordichter Piet Paaltjens. Het eerste exemplaar gaat naar een bijzondere lezer.

Eerste exemplaren
In de Mariakerk van Foudgum, gemeente Noardeast-Fryslân, is vrijdag een gevarieerd programma met muziek en interviews; uiteraard is uitgeverij Wijdemeer aanwezig en is het boek meteen verkrijgbaar. Onder meer burgemeester Johannes Kramer en dominee Anne Elverdink krijgen de eerste exemplaren uitgereikt. De allereerste lezer maakt zich dan ook bekend en reageert op het boek, dat in het kerkje meteen verkrijgbaar is. Na de presentatie is het boek in de (online) boekhandel te vinden.

De rijk geïllustreerde publicatie gaat over verleden, heden en toekomst van de regio en beschrijft de Friese kanten van HaverSchmidt, de bekendste dichter-dominee van Nederland. Het is gecentreerd rond Mijn eerste gemeente, een niet altijd positieve maar vaak komische voordracht die de illustere predikant schreef over zijn periode (rond 1860) in het gehucht.

Presenteren en signeren
Burgemeester Kramer reageert op het commentaar van de negentiende-eeuwse predikant op het landschap, de cultuur en de bevolking van deze regio. Elverdink is HaverSchmidts verre opvolger als dominee van Foudgum-Raard: is hij het eens met zijn voorganger over de al te orthodoxe kerkgangers in deze gemeente? Schrijver Johannes Keekstra en uitgever Louw Dijkstra leggen uit over project, inhoud en proces. Uiteraard zal de auteur naderhand signeren, en met het eigen Grauwe Hemel-blondbier proosten op de hardcover-uitgave.  

Tussendoor is er een voorproefje op de locatievoorstelling Grauwe Hemel, die in mei 2022 plaatsvindt in en rond dezelfde kerk. Muziek is er vrijdag van ‘oerpunker, droogkloot en poëet’ Jankobus Seunnenga, onder meer bekend van de band Pigmeat en voormalig gemeentedichter van Noardeast-Fryslân. Hij schreef liedjes op Paaltjens-gedichten: vandaag brengt hij die ten gehore.

Welkom
Het programma start om 14.00 uur. Iedereen is welkom bij de presentatie in de kleine kerk, waar HaverSchmidt/Paaltjens 160 jaar geleden met zijn ziel onder de arm liep en de tijd al dichtend en schrijvend verdreef. De ruimte is beperkt: op tijd komen is raadzaam.

Dokkum en Tytsjerk
Wie er vrijdag niet bij kan zijn, heeft snel een aantal herkansingen: Keekstra presenteert zijn boek op korte termijn in Dokkum en Tytsjerk. Op zaterdag 20 november is er een lezing met drankje en boekverkoop in de Bibliotheek van Dokkum; vrijdag 26 november spreekt de auteur tijdens Verhalenavond in de kerk van woonplaats Tytsjerk over zijn boek en het totaalproject Grauwe Hemel. Ook dan is de uitgave verkrijgbaar.

Meer informatie en bestellen via www.grauwehemel.frl

 Posted by at 10:23

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.