okt 292021
 

Stichting De Fryske Mole bestaat 50 jaar. Het bestuur heeft de Friese molenkenners Gerben D. Wijnja en Warner B. Banga gevraagd een jubileumboek te schrijven, waarin verhaald wordt over de jarenlange strijd, die in de provincie is gevoerd om de oude windmolens voor het nageslacht te bewaren.
In twintig hoofdstukken vertellen de beide auteurs tal van verhalen die een veelzijdig beeld geven van de boeiende geschiedenis, die zij ruim een eeuw geleden laten beginnen met de ervaringen rond zelfzwichting op tal van Friese windmolens. De schrijvers spraken nog net op tijd tal van oude molenaars, diepten indrukwekkende documenten op en illustreerden dat met honderden afbeeldingen waaronder fraai (historisch) fotomateriaal. Het boek telt maar liefst 500 op A4-formaat gedrukte pagina’s, het is volledig in kleur uitgevoerd en gebonden in harde kaft.

www.grootfriesmolenboek.nl

De prijs is € 42,95, exclusief verzendkosten.

In het Deel 1 van het Groot Fries Molenboek worden in chronologische volgorde hoofdstukken opgebouwd.
Een kleine greep uit de inhoud.

1895  Zelfzwichting in de strijd voor molenbehoud in Fryslân.
1900  Een noodlottige Goede Vrijdag voor molenaar Penninga en de boeiende ontwikkelingen om de molen in Joure voor de toekomst te behouden.
1906  Hoe de energietransitie van een windzaagmolen in Dokkum verliep van zagen op windkracht naar stoomzagerij en machinale zagerij.
1910  Hoogwater in Friesland met de nadruk op het gebied rond Oppenhuizen Uitwellingerga. Tientallen molens sneuvelden na 1912. De ‘Geeuwpoldermolen’ en molen ‘’t Op’ (thans De Vlijt in Koudum) hebben de strijd overleefd met dank aan De Fryske Mole.
1910  Een jonge knaap uit Bolsward wordt van school gestuurd en komt terecht op de stedelijk zaagmolen. Een spannend verhaal voor jong en oud.
1917  Er worden herinneringen opgehaald aan een barre molentocht door het winterse waterland.
1924  Wat hadden Groninger molenaars in Dokkum te zoeken?
1932  Een bezoek aan de molen te Wijns met zijn nieuwe Dekkerwieken.
1943  Oorlogstijd in Winsum. Herinneringen uit de dagboeken van molenaar Marten van der Meer, die noodgedwongen ook molenmakersknecht werd.
1946  De Friese Molencommissie is opgericht. De strijd voor molenbehoud was zwaar: er was geldgebrek en windmolens hadden geen prioriteit meer.
1948  Oane Visser en de laatste watermolenaar van het Hantumerleeg.
1952  Molenaarszoon Marijn van Tilburg vertelt boeiende verhalen uit het molenleven op de Dokkumer koren- en pelmolen ‘Zeldenrust’.
          Aansluitend een artikel over de geschiedenis en werking van pelmolens in het noordoosten van Fryslân.
1953  De ‘Beabuorster Mole’ in Tjerkwerd staat centraal in een verzameling   verhalen uit het leven van de poldermolenaars.
1955  Lotgevallen uit het molenleven in de Veenpolder van Weststellingwerf met herinneringen aan molenaar Koning en zijn molen ‘De Rietvink’.
1970  Tijdens een reis langs koren- en pelmolens in het hoge noorden van de provincie komen diverse oude molenaars aan het woord.
1970  Stichting De Fryske Mole wordt opgericht. Wat kregen de bestuurders allemaal op hun bordje en hoe streden zij hun strijd voor molenbehoud?
1975  Het Gild Fryske Mounders maakt zich sterk voor de opleiding van molenliefhebbers. Een interview met leermeester Sije Hoekstra.
2012  Wat de molenbrand van de Burumer molen ‘Windlust’ deed met de molenaars en de dorpsgemeenschap.
2020  De Fryske Mole bestaat 50 jaar, een gouden jubileum.

 Posted by at 00:46

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.