mei 152021
 

In het ledenblad van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland, De Sneuper, verschenen enkele malen artikelen over Johannes Martens van Kuiken uit Nes. Hij heeft jarenlang het paviljoen in het Vondelpark in Amsterdam uitgebaat. Later keerde hij terug naar Nes.

Ook zijn zoon Marten Evert van Kuiken (geboren 1877, roepnaam: Evert) heeft sporen nagelaten in de geschiedenis. Deze Marten Evert was op 19-jarige leeftijd de oprichter van de voetbalclub Willem II in Tilburg in 1896. Op de site van Willem II is meer te lezen over die betrokkenheid:  https://www.willem-ii.nl/artikel/willem-ii-herschrijft-ontstaansgeschiedenis.

Op 12 augustus 2021 verschijnt het jubileumboek over de 125-jarige club. De schrijvers van het jubileumboek zijn op zoek naar meer informatie over deze Marten Evert van Kuiken.
Inmiddels hebben ze via Arjen Dijkstra uit Nes, die over de Van Kuikens publiceerde in de Sneuper, contact kunnen leggen met familieleden. Maar alle verdere informatie is welkom

Het begon overigens met een artikel van Jannie van de Kooi over de familie Van Kuiken in De Sneuper 131. Arjen Dijkstra schreef vervolgens in De Sneuper 133 over Johan Martens van Kuiken, over wie de eveneens uit Nes afkomstige Nynke van Hichtum (Sjoukje Bokma de Boer), bekend van Afke’s Tiental, deels het boek Schimmels voor de koets schreef.
Omdat er vervolgens weer diverse reacties kwamen, onder andere van nakomelingen, werd in De Sneuper 135 (september 2019) een vervolgartikel geschreven, met vele mooie oude foto’s van de familie. Ook wordt daarin de mogelijke link met de Amsterdams-Joodse familie De Pinto (Portugees voor Van Kuiken) gelegd. Of hier sprake is van feit of fictie vraagt nog verder onderzoek.

Heeft u deze (Marten) Evert van Kuiken gekend of weet u meer over hem, neem dan contact met ons op via info at hvnf.nl. Dan spelen wij de informatie door naar de schrijvers van het jubileumboek.

Woonhuis van de familie Van Kuiken aan de Foarstrjitte 13 in Nes
 Posted by at 14:22

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.