apr 132021
 

Kohieren van Hoofdelijke Omslag zijn een tot nu toe weinig gebruikte bron. Het geeft een beeld van de welstand van personen. Ideaal voor genealogen om bijvoorbeeld te toetsen hoe rijk of arm uw voorouder was, hun vermogen door de jaren te volgen (let hierbij wel op de algehele prijsstijging!) of te vergelijken met dorpsgenoten.

Ieder gezinshoofd werd met al het bezit aangeslagen voor een bepaalde aanslagklasse. Deze klasse correspondeert met de tabel voorin het boekje, waarin het Belastbaar inkomen wordt vermeld.

De boekjes zijn in PDF formaat en zijn tekstueel doorzoekbaar (CTRL+F). Ze worden geopend in uw eigen pdf programma.

De kohieren van Hoofdelijke Omslag werden tussen 1850-1920 ieder jaar in druk uitgegeven. Ze zijn incompleet bewaard gebleven. Dokkum en Westdongeradeel zijn nagenoeg compleet te vinden op het Streekarchief. Oostdongeradeel en Dantumadeel zijn zeer sporadisch bekend.

Deze boekjes zijn in bezit van en beschikbaar gesteld door Theo Delfstra. Heeft u ook een dergelijk boekje? Neem a.u.b. contact op theodelfstra[at]outlook.com. Het zou mooi zijn wanneer we meerdere jaargangen en gemeenten digitaal kunnen ontsluiten via onze verenigingswebsite.

Hoofdelijke Omslag Oostdongeradeel 1913
Hoofdelijke Omslag Oostdongeradeel 1915
Hoofdelijke Omslag Oostdongeradeel 1916
Hoofdelijke Omslag Oostdongeradeel 1917

 Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.