mrt 222021
 

Vlasroute ‘Follow the blue line’ gaat zaterdag 10 april weer van start. Op deze dag wordt er op de locaties Blije, Ternaard, Metslawier, Ee en Engwierum van 10:00-15:00 gratis biologisch vezelvlaszaad uitgedeeld. Voor iedereen is er gratis één zakje vezelvlaszaad. Het je veel meer vlaszaad nodig neem dan contact op met de vlasroute.

Vlas
Met het uitdelen van het vlaszaad wordt de 100e vlasdag gevierd. De vlasplant is namelijk een ‘honderd dagen plant’. In het vroege voorjaar rond de 100ste dag kan het lijnzaad gezaaid worden en na 100 dagen kan het vlas worden geoogst. Hoogtepunt van de groeicyclus is als de velden hemelsblauw kleuren met bloesems die één dag bloeien. ’s Morgens vroeg gaan de bloemen open en s’middags vallen de blaadjes er af. Het vlas is rijp als er kleine zaadbolletjes aan de stengels komen.

Deze actie is mede mogelijk gemaakt door Limagrain die het vezelvlas heeft geleverd. Iedereen kan meedoen om zo de vlasroute Follow the Blue Line prachtig blauw te laten kleuren. Geniet deze zomer van dit blauwe wonder in je eigen tuin of op je terras! Deel straks foto’s van je vlastuin op sociale media en laat ons meegenieten van de groei en bloei van jouw vlastuin.

Van oudsher vestigden zich, vaak vanuit Duitsland, katholieke linnenwevers in Noordoost-Friesland, zoals de families Wüst, Beckers, Bary, Rouing, Demes, Blumers, Holtewes.
In De Sneuper nummer 90, de Linnenweversspecial (gratis online), publiceerden we genealogische en streekhistorische aspecten van dit cultuurgoed, van vlas tot linnen. Ook Friese familienamen als Vlasma, Vlasblom en Braaksma herinneren aan deze vlasteelt.
Minstens zo interessant is ons kleurennummer De Sneuper 113 met coverartikel over linnenwevers uit het Duitse Ohne. De meeste van de daarin genoemde wevers woonden in Blije, Holwerd, Ternaard, Hollum (Ameland), Engwierum en Metslawier.
Of bekijkt u eens de powerpointpresentatie over de Vlasteelt in Noordoost-Friesland door ons lid Herrema.

De heer Broersma vertelt in dit filmpje uit eigen ervaring op humoristische wijze hoe het zware werk in de vlasteelt gedaan werd.

Meer informatie: www.vlasroute.nl

Vlas trekken
Opleving van de vlasteelt
 Posted by at 11:44

  One Response to “Vlasroute Noordoost-Friesland van start met uitdelen gratis vlaszaadzakjes”

  1. Mijn voorouders deden dit werk.We komen op een zaterdag eens langs

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.