mrt 122021
 

Het voorjaarsnummer van ons verenigingsblad De Sneuper, nummer 141, met op de cover het winterse Hooghout bij Aalsum rond 1900, door Hendrik Bruining, biedt wederom historisch spektakel. Het is, zoals u van ons verwacht, een nummer geworden met een mooie balans tussen genealogie, streekgeschiedenis, kunst- en maritieme geschiedenis.
Met 40 pagina’s hebben we ook nu zelfs 8 extra en gratis pagina’s toegevoegd aan de voorheen standaard 32 per nummer.

De redactie vroeg aan Harry Karssies of hij zijn artikel uit het blad ‘Kouwe Drukte’ – van verzamelkring ‘De Poolster’ – over de Dokkumer schoolmeester Hendrik Bruining ook beschikbaar wilde stellen voor De Sneuper. We wisten toen nog niet hoe mooi het witte winterweer zou aansluiten bij dit cover-artikel. Redactielid Nykle Dijkstra maakte er een filmpje bij dat u kunt bewonderen via Facebook.

Maar ook de rest van dit nummer zal bij de behaaglijke kachel veel winterwille opleveren: redactielid Hans Zijlstra schreef begin vorig jaar een artikel over de Dokkumer zeeman Jan Pieter Land, die de teloorgang van de VOC nog meemaakte en daar scheepsjournaals over bijhield.
Lisette Meindersma wilde niet achterblijven en dook in de mineraalwaterfabricage van de ‘Leeuw van Dokkum’, biljarter Jan Wiemers.
Nico Douma ziet eindelijk zijn artikel over de Friese Atlas van Wopke Eekhoff verschijnen.
Nykle Dijkstra geeft tekst en uitleg bij de prachtige historische perspectieftekening die Remko Dijkstra voor ons maakte van Paesens-Moddergat rond 1800.
Funerair deskundige Leon Bok doet verslag van de inventarisatie van vijf begraafplaatsen in Noardeast-Fryslân, waar wij als historische vereniging aan meewerkten.
Klaas Dankert dook in de geschiedenis van zijn voorgangers en kwam de bijzondere burgemeester Frederik Wiesenhaan tegen.

Hans Zijlstra heeft nog meerdere artikelen in de kopij-portefeuille zitten, maar dat over Philander de Baron, de Bengaalse executeur van Dokkum, wachtte op de expositie in het Rijksmuseum over slavernij. Daarvoor verhuisde ook het schilderij ‘Maaltijd te Dokkum’ van Gerardus Wigmana – waarover Hans meerdere keren in De Sneuper publiceerde – tijdelijk naar Amsterdam.

Vaste rubrieken en bijdragen ontbreken ook in De Sneuper 141 niet: Reinder Tolsma gaat verder met de kerkklokken van Oostdongeradeel en Theo Delfstra heeft weer twee bijzondere erfstukken gevonden (Meld u ook eens een erfstuk met korte tekst aan!).
Nykle Dijkstra reisde af naar Ameland voor een Museumbezoekje en Hans Zijlstra brengt de lezers op de hoogte van het digitale nieuws.
Heraldiek wordt deze keer verzorgd door Oebele Vries, die na de uitleg van Rudolf Broersma alle dorpswapens van Kollumerland c.a. in één overzicht behandeld.

En ook nu geldt weer: Stuur uw onderzoek, artikel of namenlijst in om uw kennis te delen met onze 700 leden, duizenden websitebezoekers, social mediavolgers en diverse grote instellingen.

De Sneuper 141, maart 2021

Inhoudsopgave De Sneuper 141:
HISTORIE & STREEKGESCHIEDENIS
Hendrik Bruining, tekenaar van de winter, Harry Karssies
Atlas van Friesland, van Wopke Eekhoff, Nico Douma
Paesens-Moddergat rond 1800, Nykle Dijkstra
Kerkklokken van Oostdongeradeel (deel 2), Reinder Tolsma
Philander de Baron in de schijnwerpers, Hans Zijlstra
Inventarisatie begraafplaatsen in NOF, Leon Bok

GENEALOGIE & FAMILIEGESCHIEDENIS
Jan Pieter Land, getuige van einde VOC, Hans Zijlstra
Jan Wiemers, de leeuw van Dokkum, Lisette Meindersma
Frederik Christiaan Wiesenhaan, Klaas Dankert

RUBRIEKEN & COLUMNS
COLUMN: Je mutte mar hoare…, Hans Groeneweg.
Erfstukken: Linnenkast en kinderbrilletje, Theo Delfstra
Heraldiek: Dorpswapens Kollumerland, Oebele Vries

DIGITAAL, ACTUEEL & VARIA
WEBSITE & BLOG: Van Dokkumers tot officieren, Hans Zijlstra
Museumbezoekje: Swartwoude, Buren, Ameland, Nykle Dijkstra
Boekbespreking: Eendenkooien in Fryslân, Gerard Mast, Warner Banga

Wilt u ook meegenieten van de interessante verhalen uit onze regio, dan kunt u zich eenvoudig aanmelden als lid (slechts 15 euro per jaar voor oa 4 x De Sneuper en deelname aan ledendagen) via dit online formulier.

Oude nummers van De Sneuper, tot 2 jaar geleden, kunt u ook online doorbladeren via het klikken op de Sneuper-covers op deze pagina.

U kunt ook altijd een ruim van de belasting aftrekbare gift doen. Wij zijn immers een Algemeen Nut Beogende Instelling: Culturele ANBI. Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.
Dus een particulier die 1000 euro schenkt mag 1250 euro van de belasting aftrekken, een bedrijf zelfs 1500 euro.

 Posted by at 16:03

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.