feb 222021
 
Een bedelares, ets van Rembrandt uit 1646

Op 30 mei 1815 verschijnen twee mannen op het mairiehuis van de gemeente Jelsum. Het zijn Hidde Laverman, oud 52 jaar, bode en Eelke Sijtzes van der Meer, 78 jaren, boer, beide wonende aldaar.

Zij doen aangifte van een niet alledaags overlijden. Het gaat om ‘een Vrouw, waarvan de naam en woonplaats na gedaan onderzoek niet is ontdekt, zijnde volgens uiterlijke omstandigheden van bedrijf een Bedelaar of Omlopersche’. Zij stierf ‘in de schuur bij de huizing no. 24 te Lekkum’, waar zij ‘uit medelijden is gehuisvest’ door de bejaarde boer Eelke Sijtzes van der Meer. Hoogstwaarschijnlijk betreft dit nu Oan ‘e Dyk 77, tussen Snakkerburen en Lekkum, destijds een pachtboerderij eigen aan raadsheer Tiete Solkes Tromp.

Het overlijden van de anonieme bedelares vond plaats in de nacht van 26 mei. Vier dagen later, ten tijde van het aangeven van overlijden, was haar identiteit nog steeds niet achterhaald. Op een later tijdstip kwam hierin verandering. Onderaan de overlijdensakte staat: ‘Door nader ingekomen bericht is deze vrouw gealimenteerd en woonagtig te Heeg en genaamd Rientje Hendriks’.

De enige Rientje Hendriks die dit kan zijn is de vrouw die op 13 juli 1788 in Heeg trouwde met Abe Douwes. Deze Rientje was afkomstig uit Ferwerd, haar man uit Heeg. Voor zover bekend hadden zij geen kinderen. Rientje werd gedoopt op 17 augustus 1766 te Ferwerd als dochter van Hendrik Jochems en Antje Romkes, die op hun beurt oorspronkelijk uit Holwerd kwamen. Blijkbaar was Rientje in 1815 dus 49 jaar oud toen zij eenzaam midden in de nacht anoniem stierf in een Lekkumer schuur. Meer details over het leven van Rientje zijn mij tot op heden niet bekend.

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.