sep 182020
 

Het najaarsnummer van ons verenigingsblad De Sneuper, nummer 139, met op de cover een Heldendaad bij Schiermonnikoog in 1799, biedt wederom historisch spektakel. Het is, zoals u van ons verwacht, een nummer geworden met een mooie balans tussen genealogie, streekgeschiedenis, kunst- en maritieme geschiedenis.
Met 36 pagina’s hebben we ook nu weer 4 extra en gratis pagina’s toegevoegd aan de standaard 32 per nummer.

In dit nummer van De Sneuper komt onze maritieme redacteur Nykle Dijkstra met een spannend verhaal over schipper Gerlof Foppes (Hoekstra) uit Moddergat, die een kleine heldendaad verrichtte door in 1799, ten tijde van de Bataafse Republiek, zich niet zo maar door de Engelse vijand te laten kapen op het Wad bij Schiermonnikoog.
Op uitgebreide wijze presenteerde hij zijn verhaal recent ook voor Museum Dokkum/Museum It Fiskershuske Moddergat voor een klein publiek, met een live-stream via Twitter die u nog online kunt nazien, verzorgd door ons andere redactielid Jacob Roep van Ameland. Door Remko Dijkstra werd een mooie bijbehorende 3D-kaart gepresenteerd.

Eigenlijk is dit nummer van ons verenigingsorgaan een ‘Eiland-special’ geworden met voor elk wat wils:
naast Nykle schrijft André Staal over de postschippersfamilie Colmer, die tussen Ameland en Holwerd voer, en legt Rudolf Broersma in een dubbele heraldiekaflevering uit hoe de wapens en vlaggen van de eilanden Ameland en Schiermonnikoog zijn vastgesteld. Sla tot slot vooral de fraaie Wadden-ZWART-WIT op de achterkant niet over!

Noordoost-Friesland is natuurlijk meer dan alleen maar Waddeneilanden. Velen van onze voorouders kwamen zelfs uit Duitsland, zo legt Jabik van der Bij uit van de famile Bogemaker en Toxopeus – in het Frysk, dat wel, maar natuurlijk plakten wij er weer een samenvatting en een linkje naar een Nederlandse vertaling onder.
En hoe kwam een welgesteld meisje uit Den Haag rond 1700 in Noordoost-Friesland terecht? Deze Helena Vitu (dochter van Marinus Vitu en Maria van Swanenburg), huwde notabene de smid van Oentsjerk, Heere Jans. Bernard Kuiper zocht het helemaal voor u uit.
Gerard Mast deed bij zijn onderzoek naar eendenkooien een bijzondere ‘bijvangst’: hij ontdekte een vijfde stins in Anjum: Doma, oa bewoond door de familie Van Wissema.
Guus Bary stuurde ons de statige portretten van zijn Dokkumer overgrootouders (Anne Jans Jorna (1850-1899) en Johanna Lieuwes van der Geest (1851-1927) en Heinrich Hubert Bary (1847-1921) en Carolina Florentina Becker (1843-1924)) en misschien is dat het begin van een nieuwe rubriek? Hebt u ook zulke mooie oude portretten? Stuur ze op of plaats ze op onze Beeldbank met een korte beschrijving van wie het zijn en waar ze woonden.
Tot slot onze ‘super-sneuper’ Reinder Tolsma: naast zijn vaste rubriek Vergane Glorie – deze keer over Clant State bij Augsbuurt, waar de families Clant, Scheltema, Roorda en Van Aylva woonden – begint hij in dit nummer met een nieuwe reeks artikelen over de kerkklokken in Oostdongeradeel, een ‘bijvangst’ van het onderzoek dat hij met Doede Douma verrichtte naar de lotgevallen van evacuees in de Tweede Wereldoorlog in de Dongeradelen. Naast een algemene inleiding over luidklokken wordt de oudste kerkklok besproken, die van Niawier.
Eveneens vaste rubrieken en onderdelen van De Sneuper 139 zijn de column van Hans Groeneweg, de boekbespreking van een bijzonder boek door uw eindredacteur, het museumbezoekje van een redactielid en het digitaal nieuws van de web master.

De vaste rubriek van Hans Zijlstra (webnieuws en bijzondere vondsten, deze keer van een reuzenvangst in Niawier en portretten) laat weer vele mooie historische voorbeelden uit onze regio de revue passeren.

En ook nu geldt weer: Stuur uw onderzoek, artikel of namenlijst in om uw kennis te delen met onze 700 leden, duizenden websitebezoekers, social mediavolgers en diverse grote instellingen.Cover De Sneuper 139

Inhoudsopgave De Sneuper 139:
HISTORIE & STREEKGESCHIEDENIS
Kleine heldendaad op het Wad in 1799, Nykle Dijkstra
Vijfde stins van Anjum heet Doma, Gerard Mast
Kerkklokken van Oostdongeradeel (1), Reinder Tolsma
Vergane Glorie: Clant State te Augsbuurt, Reinder Tolsma

GENEALOGIE & FAMILIEGESCHIEDENIS
Dútske foarâlden yn Noardeast-Fryslân, Jabik van der Bij
Een Haags meisje in Fryslân, Bernard Kuiper
Familieportret van…, Guus Bary
Postschippers Colmer naar Ameland, André Staal

RUBRIEKEN & COLUMNS
COLUMN: Je mutte mar hoare…, Hans Groeneweg.
Heraldiek: Wapens van Ameland en Schiermonnikoog, Rudolf Broersma

DIGITAAL, ACTUEEL & VARIA
WEBSITE & BLOG: reuzenvangst en portretten, Hans Zijlstra
Museumbezoekje: Paal 14 Schiermonnikoog, Jacob Roep
Boekbespreking: Oostergo, toen, nu en straks, Warner Banga

Wilt u ook meegenieten van de interessante verhalen uit onze regio, dan kunt u zich eenvoudig aanmelden als lid (slechts 15 euro per jaar voor oa 4 x De Sneuper en deelname aan ledendagen) via dit online formulier.

Oude nummers van De Sneuper, tot 2 jaar geleden, kunt u ook online doorbladeren via het klikken op de Sneuper-covers op deze pagina.

U kunt ook altijd een ruim van de belasting aftrekbare gift doen. Wij zijn immers een Algemeen Nut Beogende Instelling: Culturele ANBI. Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.
Dus een particulier die 1000 euro schenkt mag 1250 euro van de belasting aftrekken, een bedrijf zelfs 1500 euro.

 Posted by at 09:27

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.