jul 162020
 

Op genealogisch gebied is Noordoost-Friesland weer een publicatie rijker. Karel van Hilten schreef over De nazaten van Sybren Pieters Hoekstra uit Kollumerland.

De heer Van Hilten is afkomstig uit het midden van het land. Nadat hij in de jaren negentig reeds een stamboomboek over vaderskant produceerde, vond hij het tijd voor de kant van zijn moeder: Gertje Hoekstra. Moeder werd in Rijnsburg geboren, maar haar vader Okke Hoekstra (1889-1963) was afkomstig uit Westergeest. Zie daar de link met Noordoost-Friesland. Via vele generaties Hoekstra’s uit Kollumerland, Dantumadeel en Tietjerksteradeel gaat de stamlijn van moeder Gertje Hoekstra terug op Sybren Pieters, die in 1696 te Bergum trouwde met Grietje Adsers.

Van Hilten beschrijft alle nakomelingen van Sybren Pieters en Grietje Adsers in de vorm van een parenteel. Het is compleet tot zover archieven dat toelaten. Sommige takken zijn bijgewerkt tot heden. De meest voorkomende achternamen zijn Hoekstra (315), de Jong (30), De Jager (24), De Vries (24), Van der Meulen (24), De Boer (22), Veenstra (22), Van Dijk (21), Van der Land (19) en Westra (17).

Het boek telt 180 pagina’s en is voorzien van een index. Het is gedrukt, ingebonden en heeft een harde kaft met illustraties. De inhoud bestaat verder uit enkele notariële aktes die ik wel interessant vond, vergezeld van de tekst in uitgetypte vorm, behalve dan van die aktes die keurig en duidelijk zijn geschreven.

Sybren Pieters heeft nooit in Kollumerland gewoond en had geen achternaam. Deze toevoeging in de titel van het boek is gegeven omdat de meeste nakomelingen ten tijde van invoering van de achternamen Hoekstra gingen heten en in Kollumerland woonden.

Meer informatie of een exemplaar bestellen kan via: kjvanhilten@gmail.com.

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.