mrt 122020
 

Het voorjaarsnummer van ons verenigingsblad De Sneuper, nummer 137, met op de cover Foeke Sjoerds, voormalig schoenmaker en geschiedschrijver te Ee en Oosternijkerk, belooft weer een jaar met vele mooie vondsten en verhalen. Het is weer een nummer geworden met een mooie balans tussen genealogie, streekgeschiedenis, kunst- en maritieme geschiedenis.

In dit nummer van De Sneuper geeft Ee-kenner Douwe Zwart weer hoe een gevelsteen uit 1613, onderdeel van een ensemble van 3, terugkeerde naar het geboortehuis van Foeke Sjoerds in Ee, ooit ook bewoond door de arts Jan Jans Kiestra, een groot liefhebber en verzamelaar van streekgeschiedenis. .

Bewoner van het huis in Ee, Paul Boersma, vertelt over de bouwgeschiedenis van het kleine huisje dat met het buurhuis een Siamese tweeling vormt.
Een ander mooi en historisch huis staat aan de Voorstraat 60 in Buitenpost. Mattie Bruining vond een prachtige foto en vertelt over de architect en bewoners van het pand.
Over de adellijke Friese familie Van Aylva uit Holwerd hebben we vaker gepubliceerd (oa in De Sneuper 106) maar ons lid André Buwalda vond toch weer iets nieuws over de familie en hun band met de vesting in Ostfriesland, Lierort of Lieroord.
In De Sneuper 105 en 106 hebben artikelen gestaan, geschreven door Tine de Zeeuw, over de broers Sjoerd en Rinse Ripperda (of Rypperda). Geert van der Veer geeft daarop nog enige aanvulling.
Thomas Pheifer dook in zijn familiegeschiedenis en deelt met ons zijn genealogische gegevens en mooie oude foto’s over een familie die vanuit Duitsland naar Noordoost-Friesland kwam: Pfeiffer en later Pheifer.
Redactielid Nykle Dijkstra schreef weer een aan de Eerste Wereldoorlog gerelateerd verhaal, nu over Dokkumer Jan Boomsma die naar Australië emigreerde en vervolgens met een Australisch legeronderdeel in Frankrijk kwam te vechten. Hij vocht in 1917 in de Derde Slag bij Ieper, ook wel bekend als de Slag bij Passendale, raakte zwaargewond maar huwde met zijn verpleegster. Via Engeland emigreerden ze vervolgens naar de Verenigde Staten.
De Tweede Wereldoorlog is een specialisme van ons lid Reinder Postma, die hier regelmatig met zijn echtgenote Yvonne te Nijenhuis over publiceert. Op maandag 4 mei 2020 hopen ze opnieuw een deel in hun serie ‘De Oorlog een Gezicht gegeven’ over de Tweede Wereldoorlog in Noordoost-Friesland, nu over de gemeente Westdongeradeel, te presenteren.
Reinder Tolsma brengt deze keer wederom de vergane glorie tot leven en heeft het over Ponga te Marrum.

De gewaardeerde vaste rubrieken van Rudolf Broersma (heraldiek) en Hans Zijlstra (webnieuws en bijzondere vondsten) laten weer vele mooie historische voorbeelden uit onze regio de revue passeren, evenals de besprekingen van een regionaal museum en relevante boeken.

En ook nu geldt weer: Stuur uw onderzoek, artikel of namenlijst in om uw kennis te delen met onze 700 leden, duizenden websitebezoekers, social mediavolgers en diverse grote instellingen!

Inhoudsopgave De Sneuper 137:
HISTORIE & STREEKGESCHIEDENIS
Steen uit huis Foeke Sjoerds terug, Douwe Zwart
De Siamese tweeling van Ee, Paul Boersma
Het huis van dokter Dijkhuis, Mattie Bruining-Hoeksema
De Van Aylva’s in Oostfriese Lierort, André Buwalda
Dokkumer Jan Boomsma in WOI, Nykle Dijkstra
Dood en verderf in WOII, Reinder Postma

GENEALOGIE & FAMILIEGESCHIEDENIS
Rinse en Sjoerd Rypperda, Geert van der Veer
Van Pfeiffer naar Pheifer, Thomas Pheifer

RUBRIEKEN & COLUMNS
COLUMN: Je mutte mar hoare…, Hans Groeneweg.
Heraldiek: Wapens van Raard en Ternaard, Rudolf Broersma

DIGITAAL, ACTUEEL & VARIA
Museumbezoekje: Bunkermuseum Schlei, Nykle Dijkstra
Terp Tjessens gemarkeerd, Jelle Arjaans
De mannen van de overval, Hessel de Walle
Ingeboekt: De hoogste terp van Friesland, Jelle Arjaans
WEBSITE & BLOG: van wensen tot vondsten, Hans Zijlstra

Wilt u ook meegenieten van de interessante verhalen uit onze regio, dan kunt u zich eenvoudig aanmelden als lid (slechts 15 euro per jaar voor oa 4 x De Sneuper en deelname aan ledendagen) via dit online formulier.

Oude nummers van De Sneuper, tot 2 jaar geleden, kunt u ook online doorbladeren via het klikken op de Sneuper-covers op deze pagina.

U kunt ook altijd een ruim van de belasting aftrekbare gift doen. Wij zijn immers een Algemeen Nut Beogende Instelling: Culturele ANBI. Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.
Dus een particulier die 1000 euro schenkt mag 1250 euro van de belasting aftrekken, een bedrijf zelfs 1500 euro.

 Posted by at 08:45

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.