jan 102020
 

Op verzoek van de Albert Heijn in Damwâld en Dokkum hebben leden van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland een plaatjesalbum samengesteld over de geschiedenis van onze regio. In dit plaatjesalbum wordt uitgelegd hoe onze plattelandsgemeenten zijn ontstaan, wie hun bewoners waren en wat de betekenis van de stad Dokkum was voor deze regio. Later zijn die gemeenten steeds meer samengevoegd tot de huidige gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân.

Plaatjesalbum, foto
Koos Scherjon / RTVNOF

De kersverse burgemeester van Noardeast-Fryslân Johannes Kramer ontving donderdagmiddag het eerste exemplaar uit handen van Warner B. Banga, de eindredacteur van verenigingsblad De Sneuper, terwijl het tweede album voor wethouder Rommy Kempenaar van Dantumadiel was.

Een team van ‘sneupers’ werkte ruim een half jaar aan de teksten. Reinder Tolsma schreef over de grietenijen Oost- en Westdongeradeel, Haije Talsma over Ferwerderadiel, Oebele Vries over Kollumerland c.a. en Pieter van der Bij en Jouke Dantuma over de grietenij Dantumadiel, nog altijd een zelfstandige gemeente. Banga schreef de verbindende teksten en de teksten voor de stad Dokkum.

In ‘t verleden ligt het heden.

Geschiedenis is spannend en boeiend voor iedereen: oude verhalen over wie wij zijn en hoe we zo geworden zijn. Maar onze geschiedenis is soms ook ingewikkeld: wat zijn Wâldpiken, waarom werd Bonifatius vermoord en wat is een grietman?

Ontvangst op stadhuis, foto
Koos Scherjon / RTVNOF

Deze spaaractie is bedoeld voor jong en oud om samen een reis door onze eigen geschiedenis te maken; kinderen die de afbeeldingen sparen en ouderen die hen helpen om de soms lastige teksten te begrijpen (en er zelf misschien ook iets van leren). In het kleurrijke album staan trouwens al vele afbeeldingen voorgedrukt en natuurlijk de verhalen en informatie die daarbij horen: een prachtig en compact overzicht van de historie van de grietenijen en stad van Noordoost-Friesland!

Grietenijen & Stad van Noordoost-Friesland

Bovendien houden de beide Albert-Heijn filialen een soort spaaractie binnen de spaaractie voor leerlingen van basisscholen. Zij kunnen natuurlijk ook de (gratis) albums halen om de 216 plaatjes bij de rijke historie van Noordoost-Friesland te verzamelen, maar alle scholen krijgen een wandkaart op A0-formaat toegestuurd, waarop de voormalige gemeenten (omstreeks 1700) nog als zelfstandige grietenijen rond de stad Dokkum staan afgebeeld. Op deze kleurrijke grietenijkaart kunnen leerlingen de dorpswapens van bijna alle dorpen in Noordoost-Friesland sparen.
Alle dorps- en grietenijwapens zijn beschikbaar gesteld door de Fryske Rie foar Heradyk en vormen de rode draad van het plaatjesalbum.

Warner Banga en poster op A0 formaat, foto
Koos Scherjon / RTVNOF

De komende week valt eerst bij 30.000 Noordoost-Friese huishoudens een envelop in de bus met een flyer en een zakje met de eerste plakplaatjes. Tegen inlevering van de tegoedbon ontvangt men gratis het 84 pagina’s dikke plaatjesalbum over Grietenijen & Stad van Noordoost-Friesland. Bij elke 10 euro aan boodschappen ontvangen klanten een zakje met historische stickers; door alle 216 plaatjes bij elkaar te sparen maakt men het album compleet. De actie begint maandag 13 januari.

De makers van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland met burgemeester en sponsors. Foto
Koos Scherjon / RTVNOF
 Posted by at 01:06

  4 Responses to “Historisch plaatjesalbum van Noordoost-Friesland aangeboden aan burgemeester Kramer”

 1. Een schitterende album over de geschiedenis van onze regio.
  Misschien voor jongeren bedoeld maar . . . vergeet ook de ouderen
  niet. Vooral zij beleven hier bijzonder veel plezier aan.
  Hoop in deze acht verzamelweken alle plaatjes bij elkaar te krijgen.
  Een dikke pluim voor de samenstellers.

   
 2. Is dit album ook elders te krijgen?

   
 3. Nu de Albert Heijn actie voorbij is zou ik het waarderen als de Historische Vereniging Noordoost-Friesland dit album (inclusief ingedrukte plaatsje) ook aan haar leden beschikbaar stelt (eventueel tegen kostprijs). Dit geldt natuurlijk vooral voor die leden (zoals ik) die buiten de regio wonen.

   
  • Beste heer Zonneveld, Aangezien het een actie van de AH is waarbij onze vereniging slechts de inhoud leverde, kunnen we niks beloven. Wel doen we ons best enige exemplaren zonder plakplaatjes voor onze leden te regelen. Door de Coronacrisis hebben we dit niet verder kunnen bespreken en regelen op onze (afgelaste) ledendag, temeer daar onze hoofdredacteur nu nog steeds vastzit in een ver buitenland. We laten het per email en via onze site weten wanneer we meer weten.

    

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.