jan 052020
 

Zo af en toe snuister ik wat door de online collectie van het Fries Museum. Niet alleen (portret-)schilderijen hebben mijn aandacht, maar ook bijvoorbeeld foto’s, brieven of Alba Amicorum.

En zowaar blijken er nogal wat brieven in de collectie te zitten. Waarschijnlijk zitten die allemaal in het depot, want ik heb ze nog nooit in een tentoonstelling gezien. Op zich is dat niet erg, als het alternatief een goede scan online zou zijn. Maar hier stuiten we op een probleem. Er zijn weliswaar scans van brieven beschikbaar, maar die zijn door hun lage resolutie niet te lezen! Deze brief van ene Jaspers bijvoorbeeld, of deze van A.J. Smeding over Wijbrant Lolkes, de Friese dwerg die oa bij herberg Blauw Jan in Amsterdam optrad. En deze prachtige van Jetske Hartogs uit Sint-Annaparochie of een bedankbrief van Jan Jans Kuiken aan zijn meester (ja, ik heb Kees Kuiken geïnformeerd).

Mocht je dus een interessante brief vinden, dan moet je dus alsnog aan het Fries Museum gaan vragen of ze opnieuw een betere scan willen maken, ongetwijfeld tegen de nodige kosten. Een andere optie zou zijn om ze ter inzage te vragen, maar dat gaat nogal lastig bij een museum vermoed ik. Sowieso zou het veel logischer zijn om deze brieven onder te brengen bij het Friese rijksarchief Tresoar. Onderzoekers zouden dan de brief naar keuze kunnen opvragen en ter plekke kunnen fotograferen of transcriberen. Win-win situatie lijkt me!

Brief over Wybrand Lolkes in collectie Fries Museum

En wat te denken van foto-albums? Ze zullen ongetwijfeld ooit geschonken zijn aan het Fries Museum of Fries Genootschap, maar ze zijn vrij zinloos in een depot of online met weinig genealogische context. Van diverse families zijn interessante albums beschikbaar. De familie Meindersma uit Ee heeft er diverse, zoals deze losse foto’s, gezinsfoto of een serie visitekaartjes. Maar wie staan daar nu precies op? Namen zijn cruciaal, en degenen die ze mogelijk nog herkennen worden ook steeds ouder. Publieke beschikbaarheid via Tresoar zou ook hier veel beter zijn lijkt mij.

De vriendenboeken uit de 17e, 18e en 19e eeuw, de zogenaamde Alba Amicorum, schreeuwen welhaast om een grotere toegankelijkheid. Tresoar heeft er al een aantal in de collectie, die merendeels ook door de onvolprezen Martin Engels zijn getranscribeerd en online beschikbaar gemaakt, zoals de albums van Bootsma, Nypoort en Popta. Zelf heb ik hem ook diverse gescande albums gegeven die hij op zijn website beschikbaar stelt, zoals die van de 17e eeuwse Matthias Franckena, Hessel Meckema van Aylva en Sixtinus Brunsvelt. Allemaal fantastische bronnen voor de cultuurgeschiedenis en genealogie, niet in het minst vanwege de vaak prachtige illustraties.
Een album van Hans en Hendrick van Wyckel, in bezit van de KB met een afschrift bij het Fries Museum is ook al door Engels getranscribeerd.
Wat zou het dus ook mooi zijn als de andere Alba Amicorum die in de collectie van het Fries Museum ook publiek beschikbaar zouden zijn. Ofwel via Tresoar, ofwel via goede scans en de bijbehorende transcripties die onderzoekers zoals Martin Engels ongetwijfeld graag maken. Kijk maar eens wat voor pareltjes er nog meer verstopt liggen bij het Fries Museum, zowel in depot, als in een tentoonstelling waarin je hoogstens 1 pagina kunt zien! Een eenvoudige zoekopdracht levert al 46 Alba Amicorum op. Deze albums bevatten onschatbare waarde aan familienetwerken en vriendennetwerken, die vaak niet uit ander genealogisch onderzoek te destilleren is. Nog even afgezien van de vaak schitterende, gekleurde, afbeeldingen van mensen en familiewapens.
Wat zou het mooi zijn als al deze nijsgjirriche zaken in 2020 voor de sneupers beschikbaar gemaakt worden!

Album Amicorum Henricus Rhala in collectie Fries Museum

 Posted by at 12:25

  One Response to “Brieven, foto’s en albums Fries Museum passen beter in Tresoar”

  1. Hier ben ik het helemaal mee eens!

     

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.