dec 192019
 

Recent verschenen (en inmiddels al bij de leden), het winternummer van ons verenigingsblad De Sneuper, nummer 136, met op de cover Berend Hannema, telg uit de boerenelite. Het is weer een nummer geworden met een mooie balans tussen genealogie, streekgeschiedenis, kunst- en maritieme geschiedenis.

In dit nummer van De Sneuper gaat redacteur Theo Delfstra in op de rijke boerenfamilie Hannema uit Hantum, die te leiden had onder een gevaarlijke familiekwaal. Johannes Willems Hannema en Jattje Willems Idsardi woonden met hun vijf kinderen in Hantum op een boerderij met de huisnaam Kinnema, nu Ternaarderweg 1. Van dochter Dieuwke is een interessant dagboek bewaard gebleven dat in 1870 begon.

Eelke Visser verhaalt over de jonge jaren van zijn ouders: Dirk (Durk) Visser (1903-1952) en Sieuwke (Sjo) Hovinga (1903-1980), die naar Canada emigreerden maar daar na 2 jaar al van terugkeerden.
Redactielid Lisette Meindersma deelt de reacties die ze kreeg op een eerder artikel over de families Posthuma, Uurhaan en Iest.
Bijzonder ook weer is de bijdrage van Lucas Bruijn over een Joodse familie uit Kollum, de Van Collem‘s, o.a. bekend van de filmrecensent Simon van Collem.
Reinder Tolsma brengt deze keer wederom de vergane glorie tot leven en heeft het over Sjuxma te Waaxens.

De streekgeschiedenis is vertegenwoordigd in een artikel van Kor Postma, waarin hij de achtergronden van de straatnamen Fruitier de Talmaweg en Bergsmastrjitte toelicht.
Nykle Dijkstra komt met prachtige aanvullingen op een eerder artikel over de Dokkumer zeeheld Dooitse Eelkes Hinxt, en vraagt zich af waar zijn portret gebleven is!

De gewaardeerde vaste rubrieken van Rudolf Broersma (heraldiek) en Hans Zijlstra (webnieuws en vondsten) laten weer vele mooie historische voorbeelden uit onze regio de revue passeren.

Inhoudsopgave De Sneuper 136:
HISTORIE & STREEKGESCHIEDENIS
De oude familiekwaal? Familie Hannema, Theo Delfstra
Dirk Visser en Sjo Hovinga naar Canada, Eelke Visser
Posthuma, Uurhaan, Iest, aanvullingen, Lisette Meindersma
Familie Van Collem, Lucas Bruijn

GENEALOGIE & FAMILIEGESCHIEDENIS
Fruitier de Talmaweg en Bergsmastrjitte, Kor Postma
Kapitein Hinxt, een update, Nykle Dijkstra

RUBRIEKEN & COLUMNS
COLUMN: Je mutte mar hoare…, Hans Groeneweg.
Heraldiek: Wapens van Kollumerpomp, Munnekezijl en Oudwoude, Rudolf Broersma

DIGITAAL, ACTUEEL & VARIA
Museumbezoekje: Bunkermuseum Schiermonnikoog, Nykle Dijkstra
Ingeboekt: Evacuees in Oostdongeradeel, en Hegebeintum, Lisette Meindersma
WEBSITE & BLOG: van wensen tot vondsten, Hans Zijlstra

Wilt u ook meegenieten van de interessante verhalen uit onze regio, dan kunt u zich eenvoudig aanmelden als lid (slechts 15 euro per jaar voor oa 4 x De Sneuper en deelname aan ledendagen) via dit online formulier.

U kunt ook altijd een ruim van de belasting aftrekbare gift doen. Wij zijn immers een Algemeen Nut Beogende Instelling: Culturele ANBI. Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.
Dus een particulier die 1000 euro schenkt mag 1250 euro van de belasting aftrekken, een bedrijf zelfs 1500 euro.

 Posted by at 19:21

  One Response to “De Sneuper 136, december 2019, met Hannema, Van Collem, Sjuxma en mooie vondsten”

 1. GGeachte heer, mevrouw,

  In verband met mijn belangstelling voor het artikel over de familie Van Collem zou ik graag een exemplaar van De Sneuper nr. 136 willen ontvangen. Zijn daar nog exemplaren van beschikbaar? Zo ja, dan maak ik het bedrag per omgaande over. Wilt u mij het rekeningnummer laten weten?
  Mijn adres is: Lange Nieuwstraat 93 C, 3512 PG Utrecht.

  Met vriendelijke groet,

  Taco Kooistra

   

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.