dec 232019
 

Gemeente-archivaris Pieter van der Bij ontdekte een opvallende foto in de collectie van de gemeente Oostdongeradeel. Een 15-tal streng kijkende hoge heren in donker kostuum. De foto is gemaakt ter herinnering aan de aangebrachte verbeteringen in De Zeesluis te Ezumazijl, september 1910′. Naast herstelwerkzaamheden werd er een nieuwe vloer aangebracht van gewapend beton. In de kelder van het gemaal werd een gedenksteen ingemetseld.

De sluis van Ezumazijl stond onder beheer van de volmachten van de polders van Oost- en Westdongeradeel. Dit was een gezelschap van vijftien man, evenveel personen als op de foto. Daarom ligt het voor de hand dat dit de heren volmachten zijn. Van het bestuur in 1931 was een foto bekend in het Dokkumer Admiraliteitsmuseum.

Gelukkig bestaat er een lijst met namen van de volmachten van het polderbestuur. Dit is van cruciale waarde bij het achterhalen van de namen. Uiteindelijk leidt dit tot de lijst helemaal onderaan deze blog. Een aantal is inmiddels min of te meer geïdentificeerd. Slechts één van de vier roodgekleurde namen kan op de foto staan. Herkent u toevallig een ver familielid uit uw stamboom? Laat het ons weten.

NB Normaliter plaatsen wij zelden zoekplaatjes van oude foto’s. Wij maken daarop een uitzondering omdat deze relatief oude groepsfoto een divers gezelschap bevat van invloedrijke personen uit de regio. Reacties kunnen gestuurd worden naar redacteur Theo Delfstra via theodelfstra@ outlook.com.

Aanvulling: via Jan Idsardi ontvingen wij deze foto.

  One Response to “Bestuursfoto hoge heren in Ezumazijl (1910)”

  1. Kreas ferhaal der fan makke Theo.

     

 Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.