okt 172019
 

De ledendag van 12 oktober 2019 werd gehouden in de Groningse vissersplaats Zoutkamp. Op deze zonnige en winderige dag werd onder andere het Visserijmuseum bezocht en een film getoond over het ontstaan van de Lauwersmeerpolder.

De dag begon met koffie en taart of tompoes in restaurant ‘Aan de Haven’, gevestigd in een oud havenpakhuis aan het Reitdiep. Het restaurant bood een mooi uitzicht over de kade waar de vissersvloot aangemeerd lag en binnen hing een mooie collectie zeegezichten aan de muur.

Na een woord van welkom door voorzitter Haije Talsma begaven de leden zich naar het Visserijmuseum. Hier wordt de geschiedenis van de Zoutkamper visserij op een aansprekende manier getoond. Het museum beschikt over een grote collectie voorwerpen waarmee de diverse aspecten van het vissersbedrijf geïllustreerd worden. Voor de museumbeleving is het ook mooi dat niet alles achter glas zit. Centraal in het gebouw staat een oud vissersschip (de Tön 2) dat vrij te betreden is en achter het museum staat een klein vissershuisje waar een indruk gegeven wordt van hoe de vissers hier rond 1900 hebben gewoond. Een en ander haalde bij sommige leden bijzondere herinneringen naar boven en nodigde uit tot gesprek. Wie dat wilde kon daarnaast nog mee met een rondvaart door de haven.

Bij terugkeer in restaurant ‘Aan de Haven’ stond de lunch klaar, bestaande uit erwtensoep, broodjes en –natuurlijk- kroketten. Dit werd gevolgd door een kort redactieverslag. Een groot succes voor De Sneuper was het speciale nummer over Salomon Levy met een extra hoge oplage, dat tot veel nieuwe leden geleid heeft. Wat publiciteit betreft waren ook de herplaatsing van de steen van Foeke Sjoerds in Ee en die van Ezumazijl een mooi succes, net als een uitgebreid artikel over de ontwikkeling van onze vereniging dat onlangs in De Westereender stond. Verder werd nog een oproepje gedaan om foto’s aan de beeldbank toe te voegen zodat de informatie van oude beelden bewaard blijft. Ihno Dragt is als columnist opgevolgd door Hans Groeneweg, de nieuwe directeur-conservator van Stichting Musea Noardeast Fryslân.

Hierna volgde de formele ledenvergadering. Dick Bronk werd voorgedragen als de nieuwe penningmeester, welk voorstel unaniem werd aangenomen. Een mooie primeur tijdens de rondvraag kwam van Reinder Tolsma, die het boek over evacués tijdens de Tweede Wereldoorlog (Vluchtelingen in Oostdongeradeel 1940-1945) toonde dat hij met Doede Douma heeft geschreven. Het boek wordt officieel in 2020 gepresenteerd. Hilda Bouta had na het opruimen een paar boeken en tijdschriften over die andere leden mochten meenemen; ook voor andere leden is de ledendag een mooie manier om oude lectuur een tweede leven te geven!

Als laatste onderdeel van de ledendag werden twee films vertoond over de afsluiting en inpoldering van de Lauwerszee. De films waren van commentaar voorzien door Ane G. Witteveen, die er destijds als projectleider van Rijkswaterstaat bij betrokken was. Hij heeft het project met zijn fototoestel nauwkeurig vastgelegd en had als natuurliefhebber ook veel aandacht voor de ecologische veranderingen die het gevolg waren van deze ingrijpende werkzaamheden.

Jan de Jager en Henk Aartsma maakten foto’s van deze gezellige ledendag, die u in dit online foto-album kunt doorbladeren.

 Posted by at 00:23

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.