okt 292019
 

Deze keer een wat late aankondiging (het verenigingsblad ligt inmiddels al lang en breed bij de leden) maar niet minder interessant voor andere geïnteresseerden. Het herfstnummer van ons verenigingsblad De Sneuper, nummer 135, heeft als cover het portret van Titia van Burmania.
Recent werd in de kerk van Westernijkerk een replica rouwbord van haar onthuld.

In dit nummer van De Sneuper gaat Titia Jippes-de Boer in op de geschiedenis van de Jeppemastate bij Westernijtsjerk en haar bewoners en dan in het bijzonder haar naamgenoot Titia van Burmania, de vrouwe van die state. Zij was getrouwd met Binnert Heringa van Grovestins.
Alle Jent van der Meulen legt uit waarom Dirck Raphaëlsz Camphuysen de moeite waard is om ook iets mee te doen in de Bonifatiusstad.
Redactielid Lisette Meindersma kwam een Friese staartklok tegen van de Dokkumer uurwerkmaker Wijbe Wiersma en Theo Delfstra deed een lugubere vondst.
Reinder Tolsma brengt weer vergane glorie tot leven en heeft het dit keer over de Roptastate bij Metslawier.
Jacob Roep zocht met een drone naar historische sporen op Ameland en doet verslag. Mattie Bruining laat zien hoe zij en meerdere van onze leden een familielink met weerman Gerrit Hiemstra hebben.
Arjen Dijkstra kreeg een mooie reactie op zijn artikel Schimmels voor de koets over de familie Van Kuiken en verder zijn er de vaste rubrieken van Rudolf Broersma (heraldiek) en Hans Zijlstra (webnieuws en vondsten) en bekeek de redactie een interessant boek en museum voor u én er is een nieuwe columnist, Hans Groeneweg, die zich voorstelt in dit nummer.

Inhoudsopgave De Sneuper 135:
HISTORIE & STREEKGESCHIEDENIS
Jeppemastate en haar bewoners, Titia Jippes-De Boer
Uit de schaduw van Bonifatius, Alle-Jent van der Meulen
Lugubere vondst in Burgum, Theo Delfstra
Historische sporen op Ameland, Jacob Roep

GENEALOGIE & FAMILIEGESCHIEDENIS
Friese staartklok van Wijbe Wiersma, Lisette Meindersma
Familie Van Kuiken, Arjen Dijkstra
Dezelfde voorouders als Gerrit Hiemstra, Mattie Bruining en Wybo Palstra

RUBRIEKEN & COLUMNS
COLUMN: Je mutte mar hoare…, Hans Groeneweg.
Heraldiek: Wapens van Augsbuurt en Burum, Rudolf Broersma

DIGITAAL, ACTUEEL & VARIA
Museumbezoekje: De Sûkerei – Damwâld, Lisette Meindersma
WEBSITE & BLOG: stenen, schilderijen en Alba Amicorum, Hans Zijlstra

Wilt u ook meegenieten van de interessante verhalen uit onze regio, dan kunt u zich eenvoudig aanmelden als lid (slechts 15 euro per jaar voor oa 4 x De Sneuper en deelname aan ledendagen) via dit online formulier.

U kunt ook altijd een ruim van de belasting aftrekbare gift doen. Wij zijn immers een Algemeen Nut Beogende Instelling: Culturele ANBI. Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.
Dus een particulier die 1000 euro schenkt mag 1250 euro van de belasting aftrekken, een bedrijf zelfs 1500 euro.

 Posted by at 09:11

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.