sep 282019
 

Vanmiddag vond de terugzetting plaats van de gevelsteen uit 1613 in Omgong 12 te Ee. Dit pand is beter bekend als het geboortehuis van Foeke Sjoerds. Leden van onze vereniging waren aanwezig.

Voor de inloop van het event stelden organisator Paul Boersma en zijn vrouw Sjoekie van der Meer eigen huis en tuin ter beschikking. Vervolgens hield Paul in het nevenliggende Vlasmuseum een korte speech. Hij bedankte alle betrokkenen, waaronder onze vereniging, het Fries Museum en Dorpsbelang Ee. De monumentale zware steen, waar het allemaal om draaide, werd alvast getoond aan de genodigden. Dat deze op een niet al te robuust tafeltje stond deed sommige aanwezigen huiveren en zorgde voor wat onbedoelde spanning.

Daarna liep het ongeveer vijftig-koppige gezelschap naar de voorkant van het huis, waar reeds een gat was uitgehakt om de steen in te kunnen herplaatsten. Begeleid door specie en een werknemer van bouwbedrijf Van der Werff, werd de steen in het gat geplaatst. Uitverkorenen voor deze klus waren ons lid Douwe A. Zwart (uit naam van de vereniging) en Hermina Deelstra (namens het Fries Museum). Het karwei werd even vakkundig als toegenegen uitgevoerd, hoewel beiden ons verzekerden dergelijke klussen niet dagelijks te verrichten.

Uit inlichtingen is gebleken dat de steen niet op de originele plek is geplaatst. Dat was niet mogelijk. Oorspronkelijk zat de steen in een trapgevel, maar die gevel is verwijderd en het dak verlaagd. Zoals eerder deze week door ons gemeld waren er ooit drie inscriptiestenen. Een tweede is getraceerd, maar zit nu in een pand in Leeuwarden. Een derde steen zou kwijt zijn, maar vanmiddag werd gefluisterd dat iemand die mogelijk op het spoor gekomen is. Wie weet volgen ooit nog twee herplaatsingen om het drieluik weer compleet te maken!

Na afloop van de plichtpleging maakte de vitale heer Jaap Broersma, met 94 jaar de oudste mannelijke inwoner van Ee, van de gelegenheid gebruik om een deel van het publiek te verleiden tot een rondleiding in de kerk. ‘Ik ha de sleutel fan de tsjerke yn’e bûse hear!’, ‘mar eins moat ik kaai sizze’. De rest vierde bij Paul en Sjoekie thuis de terugkeer van de gevelsteen. Radio Omrop Fryslân interviewde Paul nog voor een item dat maandag wordt uitgezonden. De Historische Vereniging Noordoost-Friesland feliciteert onze leden Paul en Sjoekie met de terugkeer van een mooi stukje cultuurhistorie in Ee en complimenteert hen met hun doorzettingsvermogen!

Foto’s door Warner B. Banga.

 Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.